Terugblik op een druk zomerseizoen  

Afgelopen zomer vonden heel wat evenementen plaats in het centrum van Brussel en in de wijken van de stad. Vele daarvan werden georganiseerd door de stad, meer specifiek door de dienst Cultuur en zijn vzw Brussels Major Events. Andere werden dan weer op touw gezet door externe organisatoren, doorgaans partners van de stad. Het is de voortzetting van een streven dat de stad meer dan tien jaar geleden opstartte om met een kwaliteitsvol beleid op het vlak van cultuur en evenementen haar dynamiek en aantrekkelijkheid te vergroten. En dit dankzij een gediversifieerd en uitgebalanceerd aanbod zowel ten voordele van de Brusselaars als van de toeristen.

Om dit doel te bereiken zet de stad Brussel vooral in op vaste evenementen voor een breed publiek, gratis, in open lucht en steeds meer gedecentraliseerd: in de Kanaalzone, in Laken, in Neder-Over-Heembeek… En dit zowel om het stadscentrum te ontlasten als om de buurtbewoners leuke activiteiten te bieden in hun onmiddellijke omgeving. De voorbije jaren werden daarbij ook nieuwe evenementen opgestart, zoals Vuurwerk in Laken, Vaux-Hall Summer of Music City Hall, die niet alleen het publiek nieuwe mogelijkheden bieden maar ook de honderden kunstenaars en medewerkers, vaak Brusselaars, die bij deze evenementen betrokken zijn. Nu de zomer voorbij is, kunnen we al een eerste positieve balans opmaken van de culturele activiteiten en evenementen van het voorbije zomerseizoen.

Cultuur

Naast de vele initiatieven die de stad ondersteunt, organiseert ze ook zelf meerdere evenementen tijdens de zomer.  Het zomerseizoen draaide op volle toeren in het Park van Brussel. Op 2 juni startte daar het traditionele gratis festival Guignolet dans le Parc. Drie maanden lang gedurende meerdere dagen per week gratis voorstellingen poppentheater, georganiseerd in samenwerking met het Théâtre Royal Les Cœurs de Bois. Op dezelfde dag startte ook de tweede editie van het gratis festival Vaux-Hall Summer in de Vaux-Hall, deze parel van het Brusselse erfgoed waar cultuur centraal staat. Dit jaar werd de programmering uitgebreid naar de maand juni en de vrijdagen. Voor de invulling van die vrijdagen deed de stad een publieke projectoproep. Die werd gewonnen door het collectief FTRSND dat klankreizen en elektroakoestische concerten aanbood. Op zaterdagen en zondagen werd plaats geruimd voor klassieke muziek met de Muziekkapel Koningin Elisabeth, voor filmvoorstellingen verzorgd door de vzw Un Soir… Un grain, voor spelletjes met het Brussels Games Festival en voor creatieve ateliers voor kinderen met Art&Fun. Naast dit alles kon er ook iets gegeten worden. Het geheel werd gecoördineerd door Brussels Major Events. Gedurende die twee maanden en een half werden naar schatting xxx bezoekers geteld. Op zondag 17 juni vond in het stadhuis de tweede editie plaats van het festival Music City Hall met gratis concerten in het stadhuis. In het Koninklijk Parktheater vond van 3 tot 10 augustus een nieuwe editie plaats van het klassieke muziekfestival Classissimo. Dit festival streeft bewust naar een grote toegankelijkheid, zowel wat de prijszetting betreft als inzake programmering. Er werden 3000 toehoorders geteld. Nog steeds in het Park van Brussel (dat als troef heeft dat er geen omwonenden zijn), vond van 23 tot 26 augustus het festival Théâtres Nomades plaats in samenwerking met de Compagnie des Nouveaux Disparus. Gedurende dat weekend organiseerde de dienst Cultuur ook Insifon (1>2/09), het poppenfestival buiten de stadskern, in het Meudon-park in Neder-Over-Heembeek. Midden september vindt het traditionele folklorefeest Folklorissimo plaats op de Grote Markt (15>16/09). En op 29 september komt er een nieuwe samenwerking tussen de stad Brussel en de gemeente Elsene met het Festival d’Expressions Urbaines (FEU), gewijd aan de hiphopcultuur. Voor zijn 11de editie vindt dit voor het eerst plaats op het grondgebied van de stad Brussel, op het plein voor het Europees Parlement, op de grens met Elsene.

Grote evenementen

Vanaf 6 juli was het de beurt aan Brussel Bad om gedurende vijf weken zijn deuren te openen voor een 17de editie met cultuur, sport en vermaak. Dankzij het uitzonderlijk goede weer bracht deze editie meer dan 380.000 personen op de been. Op vrijdag 27 juli sloot de eerste van de vijf afspraken van het Vuurwerk in Laken deze julimaand af. Tot 24 augustus zouden er nog vier zulke avonden volgen, elk met een eigen thema. In totaal tekenden 57.400 personen present. Tijdens de zomer organiseerde de stad Brussel ook het Brussels Summer Festival dat op zijn beurt 22.000 festivalgangers op de been bracht. De nieuwe formule waarbij de activiteiten werden samengebald op vijf dagen kon het publiek bekoren en beperkte de hinder die met een dergelijke organisatie gepaard kan gaan. Dan hebben we het nog niet gehad over BXL TOUR en de Zuidfoor die de grote massa lokten.

Naast deze grote afspraken ontving de stad ook twee opvallende evenementen op de Grote Markt: de Ommegang en het Bloementapijt. Meer dan 15.000 toeschouwers woonden de twee voorstellingen van de Ommegang en 20.000 mensen trokken naar het stadhuis om er het Belgisch-Mexicaanse bloementapijt te komen bewonderen waarvoor 700.000 bloemen werden gebruikt. De zomer is nog niet helemaal voorbij. Dit jaar komt er een nieuw evenement in september, met het schepenambt voor Toerisme als gangmaker: een internationaal festival voor vliegers langsheen de Akenkaai. Deze eerste editie vindt plaats op 22 en 23 september. Meer daarover in deze nieuwsbrief.

Deze vaste evenementen richten zich zowel op toeristen die er een verblijf in Brussel aan koppelen als tot de Brusselaars zelf die er massaal aan deelnemen. Dankzij het uitzonderlijk goede weer en een kwalitatief hoogstaande programmering haalden deze evenementen opnieuw zeer hoge bezoekersaantallen.

Het opzet is evenwel niet om records te doen sneuvelen, maar om harmonieuze activiteiten aan te bieden ten gunste van iedereen. Met BME wordt er overigens volop nagedacht om de ontwikkeling van evenementen te verzoenen met de leefbaarheid van de stad. De stad is alleszins verheugd over deze heropleving. Al deze activiteiten stimuleren de Brusselse economie, zorgen voor tewerkstelling en hebben een positieve impact op de horeca.