Win een gesigneerde exemplaar van Bruxelles Ville Ouverte van Vincent Peal

7_Bruxelles-Ville-OuverteDe Belgische kunstenaar Vincent Peal maakte in verschillende Brusselse wijken foto’s die meer dan een jaar lang op het Vossenplein tentoongesteld werden. Intussen zijn ze gebundeld in een boek dat bij Les Editions de Juillet zal verschijnen. Het boek wordt op vrijdag 10 oktober gelanceerd in La Galerie, met de steun van de Stad Brussel. In deze nieuwsbrief schenken we 5 gesigneerde exemplaren weg!

Met Bruxelles Ville Ouverte maakte Vincent Peal een reportage over marginale mensen die op straat leven. “Vandaag is alles steeds meer ‘geformatteerd’ in Brussel. Iedereen kleedt zich op dezelfde manier en rijdt met dezelfde auto. Terwijl ik het net zo verfrissend vind om eens iemand te zien die ‘anders’ is. Ook al is het leven hard in Brussel en is er echte armoede, toch wil ik laten zien dat je wel degelijk gelukkig kunt leven door je bewust buiten de mainstream te plaatsen,” aldus Vincent Peal.

Na een muziekcarrière beslist hij zich aan de fotografie te wijden. Als rasechte “Marollien” (hij woont er al meer dan 25 jaar) wil hij niet alleen de kosmopolitische bevolking in zijn wijk ontmoeten, maar ook de ‘marginale mensen’. “Ik wilde datgene wat ik zag, fotograferen, filmen en tentoonstellen. Ik was vrij verrast over het succes van mijn foto’s, want ik laat een ruwe kant zien van Brussel en toon het dagelijkse leven zoals het is.”

Hij werkt met een klein fototoestel dat hij altijd bij zich heeft. “Zoals Cartier-Bresson verklaarde, is dat het beste toestel. Een kleine camera verplicht me om dicht bij mijn onderwerp te staan en de persoon in kwestie in de ogen te kijken, waardoor er een nauwe band ontstaat, een spontane ontmoeting. Het gebeurt maar zelden dat ik iets in scène zet: ik wil vooral het moment vatten.”

Achter elke foto schuilt een verhaal: “Ik heb gemerkt dat die mensen, die vaak eenzaam op straat lopen, graag hebben dat je een praatje maakt. Ik probeer hen dan ook uit te nodigen op mijn tentoonstellingen. Het doet hen plezier dat ze even in de kijker geplaatst worden, want op die manier krijgen ze het gevoel dat ze bestaan. Ik wil hun eer betuigen en vind het belangrijk dat ze zich goed voelen.” Zijn fotoreportage was sindsdien te bekijken in Antwerpen, Gent, Luik, Duitsland en Parijs … Dankzij het participatieve financieringsplatform KissKissBankBank verzamelde hij het nodige kapitaal om een boek samen te stellen dat via verschillende portretten de mens beschrijft in al zijn dimensies: “Zijn gevoeligheid, zijn poëzie, zijn kwetsbaarheid, zijn drama’s, zijn absurditeit en zijn emoties.”

7_Bruxelles Ville Ouverte_newsletter (1)Wedstrijdreglement

Wilt u graag één van de vijf gesigneerde exemplaren winnen van Bruxelles Ville Ouverte? Mail dan uw gegevens vóór zondag 12 oktober 2014 naar newsletter.culture@brucity.be. De winnaars worden uitgeloot en ontvangen in de loop van de maand een mail met het goede nieuws. Ze kunnen hun boek afhalen aan de balie van het Stadhuis (Grote Markt, 1000 Brussel), gewapend met hun identiteitskaart, of mogen ook iemand anders sturen, met een kopie van hun identiteitskaart.

 

 

 

10/10/2014
19 u: vernissage naar aanleiding van de publicatie van het boek Bruxelles Ville Ouverte
Tentoonstelling op zaterdag 11 en zondag 12/10, van 11 u tot 21 u
La Galerie
Reebokstraat 18
1000 Brussel

Meer info

Gerelateerde Artikels