De eerste mecenas

Dit jaar brengt de stad Brussel een eerbetoon aan John Waterloo Wilson (1815-1883), haar eerste mecenas. Om de tweehonderdste verjaardag van dit emblematisch personage te vieren, organiseert het Museum op vrijdag 23 oktober een studiedag die talrijke professionals zal samenbrengen, evenals een weekend met rondleidingen voor het publiek.

John Waterloo Wilson was een rijk industrieel en kunstverzamelaar die in 1878 aan het Museum van de Stad Brussel 27 uitzonderlijke schilderijen schonk uit zijn verzameling. Deze schenking leidde tot de oprichting van een eerste gemeentelijk museum in de Brusselse Academie, waar Jean-François Portaels toen directeur was. Dit museum zou geen lang bestaan kennen want de Academie, die zich pas in haar gebouw in de Zuidstraat had geïnstalleerd, kreeg steeds meer leerlingen en had een tekort aan lokalen. Enkele jaren later, in 1881, liet Wilson bij testament een bedrag van 300.000 fr. na aan de stad, om kunstwerken voor het museum aan te kopen. Hij overleed in 1883. In 1887 werd het Museum van de Stad Brussel ingehuldigd door toenmalig burgemeester Charles Buls. Dankzij het legaat van Wilson kon het jonge museum werken verwerven die vandaag de basis van zijn collecties vormen. Bij de meest opmerkelijke stukken vermelden we op de eerste plaats het Retabel van Saluzzo, dat in 1894 werd aangekocht.
Vandaag blijft John Waterloo Wilson een markant figuur in de geschiedenis van het Museum en zijn collectie blijft onderzoekers van oude kunst fascineren.

De studiedag “John Waterloo Wilson 1815-1883, voor altijd mecenas” zal worden ingeleid door de schepen van Cultuur, Karine Lalieux en de conservator van het Museum, Isabelle Douillet-de Pange. Tijdens verschillende sessies zal er dieper worden ingegaan op de geschiedenis van de familie Wilson, haar buitengewone collectie en haar belang voor de Stad Brussel. Deze verschillende uitwisselingsmomenten zullen worden geanimeerd door gespecialiseerde gastsprekers: leden van de familie Wilson, wetenschappers van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, van het Museum van de Stad Brussel, de Archieven en het Museum van het OCMW van Brussel. De dag zal worden afgesloten met een sessie over het historische en hedendaagse mecenaat, die wordt gegeven door de Stichting Prométhéa en de Koning Boudewijnstichting. Raadpleeg het programma van deze dag hier.

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober zullen alle schilderijen van het legaat van Wilson worden tentoongesteld in het Stadhuis op een schildersezel in de Gotische Zaal of rechtstreeks in de kabinetten van de schepenen die voor de gelegenheid worden opengesteld voor het publiek. Een unieke gelegenheid om een van de mooiste collecties van schilderijen uit de 19e eeuw te ontdekken.

23, 24 en 25/10
Vrijdag: studiedag “John Waterloo Wilson 1815-1883, voor altijd mecenas”
Zaterdag: geleid bezoek in het Frans om 14u30 en in het Nederlands om 15u30
Zondag: geleid bezoek in het Frans om 10u30 of 14u30 en in het Nederlands om 11u30 of 15u30
Duur van de geleide bezoeken: 1u30
Gratis. Reserveren verplicht: educatieve.dienst@brucity.be of 02/279 43 67.

Stadhuis
Grote Markt
1000 Brussel
Meer informatie

Gerelateerde Artikels