Vanderborght in het brandpunt van creativiteit

In de voormalige Vanderborght-gebouwen worden heel wat evenementen rond hedendaagse kunst georganiseerd. Beheerd door de Stad Brussel, staan de 6.000 m² en de 6 verdiepingen in het stadscentrum volledig in het teken van cultuur. Na de collectieve tentoonstelling Carte de Visite |ARTopenKUNST in februari, ontvangt het pand in maart de nieuwe beurs COLLECTIBLE. In mei loopt de tentoonstelling REVLT!, die een beroep doet op Belgische kunstenaars om de programmatie in te kleuren.

Collectiedesign

De schepen van Cultuur ontvangt van 8 tot 11 maart een gloednieuwe beurs voor hedendaags collectiedesign, opgestart door Clélie Debehault en Liv Vaisberg. Het unieke COLLECTIBLE staat helemaal in het teken van design uit de 21ste eeuw en verenigt de belangrijkste galerijen, instellingen, verzamelaars en internationale ontwerpers. Onder hen: GALERIJEN o.a. Adorno (Kopenhagen), Atelier Jespers (Brussel), Camp Design Gallery (Milaan), Galerie Gosserez (Parijs), MOBILAB Gallery (Lausanne) en Modern Shapes (Antwerpen). De exposanten werden geselecteerd door vier grote namen uit de designwereld: Jan Boelen, Tony Chambers, Maria Cristina Didero en Pascale Mussard. De beurs tracht in te spelen op de groeiende interesse voor hedendaags design. Bezoekers krijgen uitsluitend recente creaties, unieke stukken en beperkte oplages te zien. COLLECTIBLE breekt met de codes van de kunstbeurs en profileert zich als een tentoonstelling. De beurs biedt ook een culinaire ervaring met het pop-uprestaurant by .Albert en een cocktailbar bemand door het team van The Hope Brussels. Open voor het publiek van 8 tot 11 maart (donderdag en vrijdag van 15 tot 19 uur, op zaterdag van 12 tot 19 uur, en op zondag van 12 tot 18 uur). Tickets: € 12 of met korting.

Oproep aan Belgische kunstenaars!

Naar aanleiding van 50 jaar mei ’68, nodigde de schepen van Cultuur alle culturele instellingen op het grondgebied van de gemeente uit tot reflectie rond contestatie. Het jaar 2018 werd ook uitgeroepen tot ‘Jaar van de Contestatie’. Meer dan 30 partners gingen op de oproep in, onder wie de privépartners 3 Miles Up en Studio Gondo met het project ‘REVLT!‘ (lees: revoltes). De tentoonstelling ‘REVLT!’ opent op 10 mei 2018 de deuren in de vroegere Vanderborght-gebouwen (tot 10 juni). Om de tentoonstelling in te vullen, lanceren de organisatoren samen met de Stad Brussel een oproep aan Belgische kunstenaars. Die worden uitgenodigd om hun huidige opstandigheid in een werk te vertalen. Alle disciplines van plastische kunsten zijn welkom. Speciale aandacht gaat naar de affiche, het belangrijkste medium in mei ’68. Sommige affiches die door kunstenaars werden ontworpen, zullen ook in de straten van Brussel opduiken. De oproep staat tot 23 maart online. De werken worden geselecteerd door een selectiecomité van externe vakmensen. Open van woensdag tot zondag, tussen 12 en 19 uur. Tickets: € 8.

 

Gerelateerde Artikels