De Faux Soir tentoongesteld in het Stadsarchief Brussel

Het Nationaal Museum van de Weerstand en het Stadsarchief Brussel werken samen om de 75ste verjaardag van de Brusselse publicatie van een vals nummer van de krant Le Soir (op 9 november 1943) te vieren. Dat werd samengesteld door een groep verzetsstrijders van het Onafhankelijkheidsfront. Het nummer van Le Soir, pure zwans, was bedoeld om de Duitse bezetter belachelijk te maken en de moraal van de bevolking op te krikken. In het kader van ‘2018. Jaar van de Contestatie’, toont het Stadsarchief Brussel enkele unieke stukken uit de weinig gekende collecties van het Nationaal Museum van de Weerstand in Anderlecht waaronder de drukplaten en een origineel exemplaar van de Faux Soir.

De Faux Soir verschijnt op 9 november 1943 als een daad van verzet. Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen België binnen. De krant Le Soir blijft tot 18 mei 1940 verschijnen. Dan wordt beslag gelegd op het pers- en reclamebedrijf van de familie Rossel. Op 14 juni 1940 wordt de krant opnieuw uitgegeven door een redactie die voor de Duitse bezetter werkt. Die nieuwe versie van Le Soir wordt in de volksmond ook wel de ‘Soir volé’ genoemd. De bezetting gaat steeds zwaarder op de bevolking wegen. In 1943 oppert Marc Aubrion (ook wel Yvon genoemd), binnen het verzet lid van het Onafhankelijkheidsfront, het gewaagde idee om een vals nummer van de krant Le Soir uit te brengen, met alle gevolgen van dien. Meer weten over de geschiedenis van de Faux Soir? Klik hier. De tentoonstelling loopt in het kader van ‘2018. Jaar van de Contestatie’, een initiatief van de schepen van Cultuur naar aanleiding van de 50ste verjaardag van mei ’68.

Vanaf 9 november tot 1 februari in het Stadsarchief Brussel (Huidevettersstraat 65). Vrij toegankelijk (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 16 uur).

Gerelateerde Artikels