Als orgelpunt!

Een gloednieuw muziekfestival wordt dit jaar opgezet door de vzw Brusselse Orgels en het Europees netwerk ECHO (European Cities of Historical Organs): This is not a pipe… Organ Festival Het verbaast u misschien, maar Brussel telt zowat 165 orgels! Het instrument maakt al eeuwen deel uit van het muzikaal en cultureel erfgoed van de stad. Van 3 tot 6 februari kunnen bezoekers ze tijdens 17 evenementen op 10 locaties ontdekken in het gezelschap van 30 organisten.

Van het grootste tot het kleinste, van het meest geheiligde tot het meest volkse: de Brusselse orgels worden tijdens het eerste weekend van februari bespeeld door zowel ervaren organisten als jonge talenten. En dat van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal tot de Koninklijke Kapel, van het Stadhuis tot Cinematek. Voor die gelegenheid krijgt Manneken Pis het pakje van een orgelbouwer aangemeten.

Blikvangers van het festival: het concert voor kamermuziek met vier orgels in de Gotische Zaal van het Stadhuis, een rondleiding rond het thema ‘Klavieren’ in het MIM, een orgelwandeling op de Kunstberg, een stomme film rond duizend-en-één-nacht live op pijporgel beleid door de Zweedse organist Hampus Lindwall in Cinematek, een lezing voor het brede publiek en Master Classes door Belgische en Europese grootmeesters Bernard Foccroulle en Jean Ferrard, waaraan studenten uit de vier windstreken van Europa zullen deelnemen.

In Brussel zijn schitterende instrumenten, getalenteerde organisten en een publiek van liefhebbers terug te vinden.  In de 20ste eeuw speelde de hoofdstad een historische rol in de uitbouw van Belgische en Franse orgelscholen. De organisatoren van het festival willen Brussel uitspelen als volwaardige Europese thuisbasis voor het orgel.

De vzw Brusselse Orgels groepeert organisatoren van orgelconcerten in de Stad Brussel, onder auspiciën van de schepen van Cultuur. De vereniging organiseert dit festival in samenwerking met het ECHO-netwerk, waarbij Brussel zich aansloot.

Meer info