Theatrale creatie Martelarenplein

Het theatergezelschap Les Nouveaux Disparus voert tot 21 maart in zijn tent zijn nieuwste voorstelling op, « Le Mariage de Lila ou le chaos urbain ». Dit nieuwe stuk is een modern en geëngageerd sprookje en werpt een kritische blik op de transformatie van onze wijken, de gentrificatie en de onteigeningen die in het bijzondere de kansarme bevolking treffen. Het kaart zonder omwegen de thematiek van de huisvesting aan, maar ook die van gemengde huwelijken en breekt een lans voor sociale diversiteit en burgerlijk engagement.

« Le Mariage de Lila » is het aangrijpende verhaal van een multiculturele wijk waar 7 gezinnen van verschillende herkomst samenwonen die zullen worden onteigend. Sommige zijn eigenaars, andere zijn huurders. Ze zijn afkomstig uit verschillende socioculturele milieus en bundelen hun krachten in een gemeenschappelijke strijd. Te midden van deze dreigende situatie hebben Lila en Fred elkaar lief ondanks hun verschillen en de tegenkanting van hun families. Met hun toekomstgerichte houding symboliseert dit paar hoop, dromen en vrijheid.

Het sociale en burgerlijke engagement is de rode draad doorheen de voorstellingen van Les Nouveaux Disparus. Sinds zijn oprichting ijvert het gezelschap om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en ziet dit als een hefboom voor integratie en gelijkheid. De compagnie slaat haar tenten op in verschillende wijken. Hierdoor kan ze met een in alle opzichten democratisch programma de zones bereiken die geen of een beperkte toegang hebben tot het culturele aanbod. Voor deze nieuwe voorstelling heeft Jamal Youssfi trouwens gekozen voor een originele en participerende mise-en-scène die de barrières tussen de toeschouwers en de acteurs doorbreekt. Het publiek maakt integraal deel uit van de scenografie.

De eerste voorstelling vond plaats op 27 februari. Het stuk zal tot 21 maart worden gespeeld op het Martelarenplein, in samenwerking met het Théâtre des Martyrs en met de steun van de Schepen van Cultuur. Een steun die wordt voortgezet tijdens de maand augustus ter gelegenheid van het gratis festival Théâtres Nomades , dat door Les Nouveaus Disparus in samenwerking met de Stad Brussel in het Warandepark wordt georganiseerd. Meer info in de newsletter van deze zomer.

Met: Ben Hamidou, Saïd Bahaïd, Yannick Guégan, Marie Sottiaux, Coline Charlier, Benoît Janssens, Julia Le Faou, Hélène Pimont

Regie en scenario: Jamal Youssfi /Regieassistente: Marline Vuitton  /Choreografie: Shaula Cambazzu / Scenografie: Valérie Leclercq / Belichting: Renaud Ceulemans / Muziek: Bastien Charlery / Kostuums: Hayat Youssfi / Make-up: Géraldine Dubois

Tot 21/03
dinsdag om 19u
woensdag tot zaterdag om 20u15
zaterdag 21/03 om 19u00
Zondag 8 en 15/03 om 16u00
16,50 € standaard of kortingen
Reserveren op 02 232 32 08

Martelarenplein
1000 Brussel
In de (verwarmde) tent van het theatergezelschap
Meer info

Gerelateerde Artikels