Theatrale creatie : Exils 1914

Theatergezelschap MAPS stelt van 6 tot 22 november het stuk Exils 1914 voor in het Cultureel Centrum der Rijke Klaren. Dit bijzondere theaterstuk rond ballingschap werd geschreven ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. In lijn met de herdenkingsplechtigheden verzorgt MAPS op 11 november uitzonderlijk twee rondleidingen op de tentoonstelling 14-18: Brussel tikt Duits, in het Museum van de Stad Brussel.

1. exils 1914In Exils 1914 blikt theatergezelschap MAPS – met een lach en een traan – terug op de Eerste Wereldoorlog, op de exodus die de oorlog teweegbracht, op migratie en deportatie … met een knipoog naar vandaag. Het contrast tussen beide periodes wordt nog versterkt wanneer de rijke en goed gevulde discours kracht worden bijgezet door moderne media (slam, elektronische muziek en videofragmenten).

Het stuk bestaat uit drie verhalen over ballingschap ten tijde van de Grote Oorlog. Drie monologen die elkaars pad kruisen en met elkaar in dialoog treden. Het verhaal van August, die met zijn vrouw, zijn koffers en een Mariabeeld het land uit vluchtte. Het verhaal van Victor Vay, die als arbeider naar een Duitse fabriek werd gedeporteerd. En het verhaal van Angolo, een Congolese soldaat die in de Vlaamse velden sneuvelde. De rollen worden vertolkt door Stéphanie Mangez, Philippe Beheydt en Emmanuel De Candido, die dit stuk bovendien samen regisseerden. Met dit project van het jonge theatergezelschap MAPS plaatsen de drie scenaristen-acteurs-regisseurs vraagtekens achter de concepten grenzen, migratie, cultuur en identiteit.

Exils 1914 is een ‘flexibel’ project, dat zich leent voor uiteenlopende podia, toeschouwers en locaties: nu eens wat langer voor theaters, dan weer verkort voor scholen, bibliotheken of verenigingen … Het stuk kan gepaard gaan met animatie, kan uitmonden in een debat of kan door het gezelschap worden uitgebreid met een acteer- of scenarioworkshop. MAPS wist met zijn aanpak en verhaal het schepenambt Cultuur meteen voor zich te winnen, waardoor Exils 1914 zijn plaats in het programma ter herdenking van de Grote Oorlog meer dan verdient. MAPS zorgde in augustus van dit jaar bovendien voor een origineel onthaal tijdens de vernissage van de tentoonstelling 14-18: Brussel tikt Duits, in het Museum van de Stad Brussel. Exils 1914 wordt op 6 november voor het eerst opgevoerd in het Cultureel Centrum der Rijke Klaren, en op 11 november, wanneer het Museum uitzonderlijk de deuren opent, verzorgt MAPS er twee rondleidingen (om 13.00 u in het Nederlands en om 16.30 u in het Frans, Grote Markt, 1000 Brussel).

Cultureel Centrum der Rijke Klaren
Van 6 tot 22 november
ma > za
20.30 u, op woensdag om 19 u
Extra voorstelling op vrijdag 7 november om 14.00 u
Rijkeklarenstraat 24,
1000 Brussel
accueil@lesrichesclaires.be – (0)2 548 25 80
Meer info

Gerelateerde Artikels