De Grote Markt heeft zijn eigen tentoonstelling !

Twintig jaar inschrijving van de Grote Markt op de UNESCO-werelderfgoedlijst, dát moet gevoerd worden! Het Museum van de Stad Brussel wijdt daarom een unieke tentoonstelling aan haar uitzonderlijke geschiedenis: “The Grand Place to be”! Het project is een initiatief van de Musea van de stad Brussel in samenwerking met de cel Historisch Erfgoed. Voor de gelegenheid krijgt de originele windwijzer van Sint-Michiel een centrale plek op deze tentoonstelling en kan hij door het publiek bezichtigd worden, en dat is uniek. Via virtual reality kan de bezoeker bovendien de evolutie van deze historisch beladen plaats ontdekken.

Hoewel duizenden toeristen en Brusselaars dagelijks de Grote Markt van Brussel betreden, herbergt ze nog heel wat geheimen. Sedert 20 jaar is dit juweeltje opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Nu het plein volledig gerestaureerd is, schittert het bij zijn 20ste verjaardag in zijn volle glorie. Naar aanleiding van die verjaardag hield de stad eraan om een tentoonstelling uit te werken die de boeiende geschiedenis van deze Brusselse toplocatie met haar emblematische architectuur belicht.

De tentoonstelling De Grote Markt, the place to be vindt plaats aan het plein zelf, in het Broodhuis dat sedert 1887 onderdak biedt aan het Museum voor Geschiedenis van de Stad Brussel en zijn collecties. De tentoonstelling is opgebouwd rond de originele windwijzer van Sint-Michiel. Dit monumentale werk uit de 15de eeuw weegt nagenoeg 400 kilo en is meer dan 5 meter hoog. Het is het werk van de kopergieter Maarten van Rode. Op 12 september jl. maakte de windwijzer vanuit de toren van het stadhuis, waar hij werd bewaard, een spectaculaire verhuis naar het museum. Boven op de toren prijkt sedert 1996 een kopie, want de stad wou dit unieke werk uit 1455 in veiligheid brengen.

De tentoonstelling snijdt diverse thema’s aan die verband houden met de geschiedenis, de architectuur, de vrijwaring en de opwaardering van de Grote Markt. Ze doet dit aan de hand van kunstwerken, archiefstukken, foto’s, bouwplannen en zeldzame archeologische voorwerpen die hier voor het eerst worden samengebracht.

De Grote Markt was zowel een plaats voor handelstransacties als het toneel van politieke spanningen, het decor voor feestelijkheden, een toeristische attractie … Haar oorsprong ligt wellicht in de 13de eeuw. Het was aanvankelijk een eenvoudige plek voor het houden van een markt, maar in de middeleeuwen werd ze geleidelijk aan voorzien van houten gebouwen. Mettertijd werd dit hout vervangen door steen. En dit met op initiatief van de gilden die dit plein, dat intussen het kader was geworden voor de uitoefening van de stedelijke macht, inpalmden. Dit weelderige decor ging teniet in de brand van 13 augustus 1695, die werd veroorzaakt door het bombardement op bevel van de Franse koning Lodewijk XIV. De Grote Markt herrees uit haar assen en kreeg haar barokke decor dat we nu kennen. Niettemin beschadigden nog andere spelingen van het lot dit plein, tot in 1850, toen restauratiecampagnes werden opgestart om de Grote Markt haar luister van weleer terug te bezorgen.

Met virtual reality kan het bombardement opnieuw worden beleefd (2 euro bovenop de ticketprijs). Het is een ware teletijdmachine die u meevoert naar de 17de eeuw op de Grote Markt, nog voor het afvuren van de eerste kanonskogel, en overloopt de geschiedenis van dit plein tot op vandaag.

Tentoonstelling “The Grand Place to be”
04.10.18 > 29.12.19
Museum van de Stad Brussel – Broodhuis
Grote Markt
Meer info

 

 

 

(c) FOTOLIA – Alexi Tauzin

Gerelateerde Artikels