Brussel tijdens de belle époque

In het Museum van de Stad Bussel loopt deze maand een nieuwe en kleurrijke tentoonstelling: “Belle Époque-affiches”. Het Museum, dat gewijd is aan de geschiedenis van de Stad Brussel, neemt de bezoeker deze keer mee naar de levendige belle époque. Een uitzonderlijke selectie van 150 posters uit het Archief van de Stad Brussel zal er voor het eerst door het publiek te bezichtigen zijn.

Van 1885 tot 1914 beleeft Brussel een van de roemrijkste periodes uit zijn geschiedenis. De opkomst van de art nouveau en een aantal kunstenaarskringen bezorgt Brussel een prominente plaats in de Europese kunstwereld. De geïllustreerde poster, die voor het eerst in Parijs opduikt, verschijnt in die tijd aan de muren en in de straten van de hoofdstad. De affiches met diverse reclameboodschappen luiden de consumptiemaatschappij in. Er wordt reclame gemaakt voor de meest uiteenlopende producten, van telefoons over fietsen tot zelfs circus- en theatervoorstellingen. Het beeld van de vrijgevochten vrouw uit de burgerij wordt gebruikt om dit nieuwe verlangen naar luxe en moderniteit nog aan te wakkeren. Beroemde en minder beroemde kunstenaars laten hun creativiteit los op dit vergankelijke medium. De posters zijn voor de kunstenaars een uitlaatklep en worden op bestelling gemaakt.

In onze hoofdstad zijn de affiches meteen ontzettend populair. In een stad waar het ritme vaak nog wordt bepaald door rustige wandelingen vallen ze in de smaak bij de wandelaars. Er ontstaat een ware ‘affichomanie’ of posterrage en liefhebbers leggen hele verzamelingen aan. Eén van die liefhebbers is de Brusselse zakenman Ernest de Try. Zijn collectie telt meer dan 300 posters en wordt in 1934 aan de Stad Brussel geschonken. Vandaag behoort ze tot de schatten van het Archief van de Stad Brussel. De collectie valt op door haar bijzondere aandacht voor het dagelijkse leven in Brussel. Het Museum heeft zijn schouders eronder gezet om de collectie voor het eerst aan het publiek te tonen. De posters tonen het Brussel van de grote boulevards, de circussen en theaters, maar ook dat van de ambachtslui, handelaars en fabrieken die de stad in volle verandering bevolkten.

Tegelijk met deze tentoonstelling kan de bezoeker in het voormalige Vanderborghtgebouw kennismaken met “REVLT!” in het kader van “2018, Jaar van de Contestatie”. Meer daarover in deze nieuwsbrief. Voor “REVLT!” vroegen de organisatoren aan hedendaagse kunstenaars om hun huidige opstandigheid te vertalen in een affiche. De twee tentoonstellingen, op een boogscheut van elkaar, bieden elk hun visie op het gemeenschappelijke medium. Een aantal affiches zal in de openbare ruimte worden tentoongesteld in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en zo een verbinding vormen tussen de twee. Geen betere manier om de stad, van vroeger én nu, te ontdekken.

Affiches Belle Epoque
Dinsdag tot zondag
10u>17u
8/6/4 euros (een combiticket geeft toegang tot het Museum van de Stad Brussel-Broodhuis en de Garderobe MannekenPis).
Meer info

Gerelateerde Artikels