Stadskunst in het Vanderborght-gebouw

Van 18 tot 27 mei loopt in de voormalige magazijnen Vanderborght de nieuwe expositie van vzw STROKAR, getiteld “Living in the positive”. Vijftig stadskunstenaars geven er hun interpretatie van het werk van fotograaf Fred Atax.

STROKAR is een vzw die street art wil promoten via een interdisciplinaire benadering waarbij fotografie en beeldende kunst worden gecombineerd. Sinds 2016 organiseert deze vzw een expositie in Brussel binnen de voormalige magazijnen Vanderborght (Schildknaapstraat 50). Het resultaat van de samenwerking tussen een Belgische fotograaf en internationale graffitikunstenaars. Een van hen bezorgde zijn foto’s van over de hele wereld, de anderen gingen ze interpreteren via hun technisch-artistiek geïnspireerde dialoog.

Dit jaar zijn vijftig kunstenaars op de uitnodiging ingegaan: Jef Aerosol, Kurar, Steve Locatelli, Fred Ebami, Taku Obata, Jean-Luc Moerman, Toxi, Denis Meyers, Kashink, Jérôme Mesnager, het collectief Farm Prod, HMI, Jonas Sunset, Nova Dead, Jm Robert, Mute Proheroes en David le Gouar. STROKAR wil opkomend talent uit verre landen altijd een kans geven en heeft zo 7 artiesten uit Kaapverdië uitgenodigd die allemaal voor de eerste keer Brussel zullen aandoen.

Gelijktijdig met de expositie worden de gemeenschappelijke ruimtes van het JAM Hotel op 20 mei opnieuw aangekleed door STROKAR en verder zullen ook twee kunstenaars muurschilderingen in de stad aanbrengen. Een van hen is Kashink, zoals we eerder al hebben gemeld. De eerste helft van de maand mei zal ze aan de slag zijn in hartje Laken. Voor de rest is het spannend afwachten!

Voor deze tweede editie wil STROKAR, met een dubbele expositie, de as Parijs-Brussel in de aandacht brengen. De vzw tekent present in het Centre Wallonie-Bruxelles in Parijs, later dit jaar, van 20 september tot 19 november. Een dertigtal Belgische kunstenaars zullen er verbroederen, samen met hun Franse buren en Kaapverdische kunstenaars.

Stad Brussel en de Schepen van Cultuur steunen dit initiatief al vanaf het begin en stellen dan ook graag het Vanderborght-gebouw ter beschikking. Dit om street art verder te promoten maar ook vanuit de overtuiging dat cultuur toegankelijker wordt voor een groter publiek door het slopen van muren tussen diverse kunstdisciplines.

Vernissage op 17/05 om 18u : performance van Cut Killer en Smimooz.
Tentoonstelling van 18/05 tot 27/05, van 11 tot 18u.
€ 5
Meer info

(c) Strokar 2016

Gerelateerde Artikels