Nieuwe fresco’s voor het Street Art PARCOURS

In het kader van het Street Art PARCOURS verschenen in mei verschillende fresco’s in de Brusselse straten. Het project werd in 2013 door de schepen van Cultuur gelanceerd. Het PARCOURS telt vandaag een veertigtal realisaties en blijft ongetwijfeld groeien! Een kort overzicht van de meest recente muurschilderingen.

Oak Oak

Na het succes van de eerste ‘Street Art wandeling’ vorig jaar, kreeg de Franse artiest OAK OAK opnieuw carte blanche voor een tiental interventies in de straten rond de kaaien. Een buitenkans voor de kunstenaar die de stad, haar grillige ondergrond en haar meubilair als zijn favoriete speelterrein beschouwt. Zo geeft hij kleur aan scheuren, goten, openbare toiletten,… Zijn humoristisch getint werk, discreet en soms verborgen, laat zich inspireren door het volk en de geekcultuur. Zijn fresco’s stellen vragen en laten voorbijgangers glimlachen. Zijn kunst neemt niet zomaar ruimte in beslag, maar laat de po√ętische kwaliteiten van de stad zien. Twee Belgische kunstenaars, Jaune en Joachim, werden uitgenodigd om aan twee fresco’s mee te werken.

 

 

 

 

 

 

Anthea Missy

In het kader van de Belgian Pride steunde de Stad Brussel de realisatie van een fresco op initiatief van het RainbouwHouse. En dat ter nagedachtenis van Ihsane Jarfi, die in 2012 het slachtoffer werd van een homofobe moord. Voor de realisatie werd de in Brussel wonende Franse kunstenares Anthea Missy aangezocht. De Stad Brussel verleende met veel plezier haar steun. In de grafische en kleurrijke wereld van de artieste draait alles rond zelfaanvaarding, liefde en geluk: thema’s die zich perfect tot deze hommage leenden. Het werk is te zien in de Sint-Kristoffelsstraat in de wijk Rijke Klaren. Daar treffen we ook al andere fresco’s aan: die van Mr Doodle, Eyes-B, Parole en Piotre Szlachta.

FSTN

Na de buitenlandse kunstenaars zijn de Brusselse artiesten aan de beurt! De jonge tekenaar Pierre Coubeau, alias FSTN (uit te spreken als ‘fiston’), studeerde af aan La Cambre en Sint-Lukas. Hij maakte zijn eerste fresco in Brussel op de muur aan het speelplein in de Leopoldstraat, op het kruispunt met de Wolvengracht. Het werk werd gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling ‘REVLT!’ (te lezen als ‘revoltes’), die nog tot 10 juni in de voormalige Vanderborght-gebouwen loopt in het kader ‘2018, Jaar van de Contestatie’. FSTN is een van de 35 artiesten die door de vzw 3 Miles Up en Studio Gondo werden uitgenodigd om hun verontwaardiging te uiten. De tentoonstelling vindt plaats op amper 200 meter van de muur waarop de kunstenaar zijn werk op grote schaal uitvoerde. Met gevoel voor detail en een indrukwekkend verfijnde uitvoering schetst FSTN een sombere en tegelijk humoristische wereld met personages in grijstinten, gebaseerd op de uitwassen van onze hedendaagse samenleving. Het werk kreeg de titel ‘REVLT!’, een knipoog naar de tentoonstelling.

Meer info

Gerelateerde Artikels