Stadskunst in herfstkleuren

Ontdek het resultaat van de stadskunstprojecten van de maand september in beeld. Van de miniatuurfiguurtjes van Isaac Cordal in het stadscentrum tot de monumentale fresco van Golan Hundun op de ULB: verschillende disciplines van stadskunst duiken overal in de wijken van Brussel op.

Miniatuur…

Ontdek tijdens een wandeling de overal in het Brusselse stadscentrum verspreide 13 miniatuurfiguurtjes van de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal. De in Galicië geboren artiest verwierf bekendheid met zijn project ‘Cement Eclipses’: cementmannetjes in een grijs pak, die op onverwachte locaties werden neergezet.De zo opgebouwde scènes tonen de sleur in de moderne maatschappij, de eenzaamheid en het isolement in onze moderne tijden. Op uitnodiging van het Detours Festival en in samenwerking met de Stad Brussel, kon Isaac Cordal zijn ventjes achterlaten op verschillende gevels: die van de Beurs, het café van de Ancienne Belgique, het voormalig Actiris-gebouw en de Prinsengalerij. Net als bij de ‘Oak Oak’-wandeling, werd de wandeling volledig uitgestippeld rond het werk van Isaac Cordal. Op de website van de Stad Brussel kunnen wandelaars een plannetje afdrukken.Met deze nieuwe Carte Blanche wil de Stad Brussel in haar streetartparcours ruimte maken voor andere disciplines (naast schilderkunst).

(c) Gautier Houba – Isaac Cordal

…of monumentaal

Het streetartparcours loopt voortaan door tot op de Solbosch Campus van de ULB. In samenwerking met de universiteit, lanceerde de Stad Brussel in mei 2017 een oproep rond de realisatie van een fresco van 650 m² op gebouw H aan de Franklin Rooseveltlaan nr. 50. Uit de 84 ingediende voorstellen, selecteerde een jury er 4. Daarover konden de studenten en medewerkers van de ULB stemmen.Het werk van Gola Hundun werd met een verpletterende meerderheid van meer dan 2.000 stemmen gekozen! De fresco werd met behulp van het Belgisch Treepack-collectief aangebracht op twee gevels van gebouw H. De ongebruikelijke samenwerking loodst stadskunst binnen in de universiteit. Tegelijk kreeg de ULB een gastvrije inkompoort die naar de Stad openzwaait.Sinds de oproep naar eigenaars van muren, verschijnt er steeds meer stadskunst op openbare gebouwen. Denken we maar aan het ACV, het Anneessens-Funck Instituut en binnenkort het Parket van de Procureur des Konings.

 

Nóg nieuw in september: de fresco van Piotr Szlachta van het Farm Prod Collectif, te bewonderen in Groot Eiland, op de artiesteningang van Cultureel Centrum Rijke Klaren. In een voor straatkunst ongewone stijl, geeft de fresco extra zuurstof aan de straat.De kunstenaar noemt het: ‘een landelijk werk van het klassieke type’.Eens te meer een voorbeeld van de diversiteit die de streetartbeweging hoog in het vaandel draagt.

(c) Piotr Szlachta

In oktober breekt de herfst aan, maar de betonartiesten blijven actief!Er staan nog heel wat projecten op stapel, o.a. in Laken en in de wijk van de Squares. Kers op de taart: binnenkort wordt een gloednieuwe tool gelanceerd, waarmee nieuwsgierigen aan de hand van een interactieve kaart de talloze fresco’s in de hele stad kunnen ontdekken.

Gerelateerde Artikels