Muuren voor vrije expressie, twee maanden later

De muur voor vrije expressie en de oefenzone hebben hun intrede gedaan tijdens de maand oktober in de Stad brussel, respectievelijk op de Kunstberg en in het BYRRH. Wij bekijken de eerste 2 maanden van deze stedelijke experimenten en de balans is zeer positief.

In het Byrrh werden de sessies gehouden op zondagen en op elke maandag van 13u tot 18u, het is de vzw FAM die dirigeert. Hun communicatie verloopt bijna uitsluitend via hun Facebookpagina. Iedere week informeren zij de gebruikers over de uren en beschikbaarheid van de muren maar ze posten ook foto’s van de gerealiseerde kunstwerken. Bij elke sessie wordt bijna de volledige oppervlakte overschilderd.

Het Byrrh heeft als taak om de artiesten te ontvangen om te oefenen op een droge plaats, in alle veiligheid en in een legaal kader. Bij elke sessie zijn er ongeveer een 30-tal artiesten aanwezig. De meeste artiesten zijn Brusselaars maar bepaalde groepen komen van andere regio’s of zelfs uit het buitenland om zich onder het lokale publiek te vermengen. Bepaalde graffitispuiters hebben meer ervaring dan anderen maar de sfeer is uitstekend en biedt de mogelijkheid tot mooie creatieve ontmoetingen.

Vanaf nu hebben de sessies enkel plaats op zondag van 9u tot 19u met een sessie in de voormiddag en één tijdens de namiddag.

Op de Kunstberg bevindt zich de Open Wall, een muur van 60 vierkante meter , toegankelijk voor iedereen, die aan de graffitispuiters de mogelijkheid biedt om hun sporen na te laten in het stadscentrum. Deze echte muur voor vrije expressie wordt beheerd door de vzw Dynamic’Arts.

De regels zijn simpel : er mag enkel op de muur worden geschilderd en nergens anders. Het concept kent een echt succes en de organisatoren zijn blij met de maturiteit van de gebruikers van de Wall. De muur wekt de belangstelling van talrijke voorbijgangers van het stadscentrum op die in Brussel op bezoek zijn of onderweg naar het werk. De Politie heeft vertrouwen in het project die momenteel zijn beloftes waarmaakt zolang de uitspattingen in de directe omgeving zeldzaam zijn.

Bepaalde groepen uit Frankrijk en Denemarken hebben van hun komst naar Brussel gebruik gemaakt om hun bezoek te vereeuwigen door hun werk op de Open Wall te filmen. De vzw Dynamic’Art heeft de beelden van de groep Propaganza gepubliceerd om een goed beeld te krijgen van het resultaat : hier.

Op 3 oktober werd er een jamsessie georganiseerd om de muur in te huldigen en op vraag van het publiek en de artiesten zal het evenement worden herhaalt tijdens de maand maart 2016. Wordt vervolgd.

Volg de vzw Dynamic’Art.

 

Gerelateerde Artikels