Wanneer de street art losbarst

Een reclamepaneel omtoveren tot een expositieruimte in open lucht, dát is de missie van de M.U.R., die werd bedacht door de gelijknamige Franse organisatie. Sinds 2007 pakt de in Parijs gevestigde M.U.R. geregeld uit met een nieuw werk. Elk werk komt bovenop het vorige, net zoals bij reclameaffiches. Op initiatief van de vzw Costik komt het concept nu ook overgewaaid naar Brussel. Het project krijgt de steun van de schepen van Cultuur in het kader van haar beleid rond street art. De Brusselse versie van de M.U.R. wordt op 20 juli om 13 u. ingewijd aan de ingang van de vroegere GB 58 (Kiekenmarkt 1) in aanwezigheid van de Belgische artiest MATAONE.

De M.U.R., afgekort voor modulair, urban en reactief, ontleende voor zijn ondergrond (een paneel van 3 bij 9 meter) en werkwijze (lagen van lijm en papier) inspiratie aan het reclamebord. Hij nodigt streetartartiesten uit om in hun atelier een tijdelijk aanplakwerk te maken dat dan op de M.U.R. in de verf wordt gezet. Of ze nu werken met acryl, inkt, spuitbussen, collages of live-creaties, … alles kan. Zo neemt kunst de plaats in van reclame in het straatbeeld en wordt ze voor iedereen toegankelijk. En voor artiesten is het een originele kans om een niet-commerciële expositieruimte in te nemen.

Dat principe kon de vzw Costik alvast bekoren. Zij haalden, in samenwerking met het schepenambt, Urbana en de Montanashop, het project naar Brussel. De eerste artiest die het canvas ter beschikking krijgt, is de Belg MATAONE. Zijn naam staat voor “Maintain Anarchy Through Art”. Hij is sinds 1996 actief binnen de graffitibeweging en is gekend voor zijn werk dat stijlen en technieken laat samensmelten: traditionele graffiti, spuitbussen … Hij neemt ons mee naar een fantasiewereld vol anarchistische nuances, besprenkeld met zwarte humor en ironie. Zijn werk verrast, en zaait soms verwarring, maar laat niemand onberoerd. Je vindt zijn werken overal ter wereld terug.

Elke maand verschijnt er een nieuw kunstwerk op de M.U.R. Voor deze eerste jaargang zullen enkel Belgische artiesten of artiesten die in België verblijven getoond worden :www.lemurbrussels.com. 

 

 

 

Gerelateerde Artikels