De muren vol!

Het streetart-parcours breidt volop uit. Al twee jaar komen er op het grondgebied van de stad steeds meer projecten bij: bestellingen, oproepen tot projecten, samenwerkingen, carte blanche … in samenwerking met Belgische en buitenlandse kunstenaars. De jongste maanden vallen er ettelijke nieuwe muurschilderingen te bewonderen. Een overzichtje aan de hand van foto’s.

In het raam van de tentoonstelling STROKAR, die in mei te bezichtigen was in het voormalige Vanderborghtgebouw, werd de kunstenaar Kashink in samenwerking met de stad Brussel uitgenodigd om een fresco te maken op het buurthuis Espace S, Gravin van Vlaanderenstraat 4 te Laken. Het werd een muurschildering van zowat 110 m² die een reeks glimlachende personages voorstelt. De buurtbewoners mochten erbij zijn terwijl de kunstenaar aan het fresco werkte.

(c) Fred Atax – 2017

Op zijn beurt creëerde Jaune vier kunstwerken in het raam van de nieuwe campagne voor Openbare Netheid van de stad Brussel. Als ware ‘helden van iedere dag’ zet de campagne de netheidswerkers op een kunstzinnige manier in de kijker. Het beeldmateriaal bestaat in de vorm van affiches maar ook als muurschilderingen, gemaakt met de sjabloontechniek. U kunt ze ontdekken aan het begin van de Beenhouwersstraat (op het kruispunt met de Grasmarkt), op nr. 137 in de Van Arteveldestraat, op nr. 45 in de Oppemstraat of nog op het nr. 109 van de Leopoldstraat.

De kunstenaar NEAN ging dan weer aan de slag in de Kiekenmarkt, met een muurschildering op uitdrukkelijk verzoek van Karine Lalieux ter verfraaiing van het uitzicht van bewoners en handelaars op de werf die tijdelijk visueel ongemak oplevert in de voormalige Sint-Lazarusdoorgang.

De Engelse kunstenaar Mr Doodle won de oproep tot projecten van het Instituut Anneessens-Funck en maakte eind juni een fresco op de muur van een gebouw van de school, in samenwerking met Treepack. De schildering is te zien op Groot Eiland nr. 46.

We kijken uit naar…

De komende twee maanden zullen nog meer streetart-projecten opduiken. Vanaf 30 juni zal Himed y Reyben een kunstwerk realiseren ter gelegenheid van het festival Recyclart Holidays. De muur op het nr. 33 van de Circusstraat kwam uit de bus na de oproep van stad Brussel aan de eigenaars in april dit jaar. In de tweede helft van 2017 is Estland voorzitter van de Europese Unie en ter gelegenheid daarvan gaat kunstenaar Edward Von Longus vanaf 2 juli aan het werk in de Beenhouwersstraat, de Grasmarkt, de Huidenmarkt en op het Spanjeplein. Ten slotte is er de laureaat van de oproep tot projecten voor de ULB. Die zal zeer binnenkort bekendgemaakt worden en zijn of haar werk zal tegen half september een feit zijn.

 

Gerelateerde Artikels