Twee nieuwe Street Art-muurschilderingen te Brussel

De zomer heeft ons ondertussen verlaten maar de Brusselse muren zijn daarom niet minder kleurrijk. Op 7 oktober wordt een nieuwe muurschildering ingehuldigd op twee passen van het Noordstation. Deze werd gerealiseerd door de Poolse artiest Seiner, uitgenodigd te Brussel door de VZW « Une Ville en Couleurs », met de steun van de Stad Brussel. Op 27 september heeft de M.U.R. Brussels zijn derde kunstwerk ingehuldigd, ondertekend door het artiesten-duo Aien7 en Ebo, leden van het Belgische werkgroep Délit2fuite.

De Stad Brussel ontwikkelt een stadskunstparcours op zijn grondgebied door middel van projectenoproepen, tijdelijke installaties, festivals en diverse samenwerkingen. De uitdaging van dit parcours bestaat eruit om in eenzelfde tijdsruimte de artiest en zijn werk te laten samenvloeien met een muur en zijn eigenaar. Deze ontmoeting moet vervolgens samensmelten tot een stadsstructuur en technisch realiseerbaar zijn, wat niet evident is ! Deze maand is het Schepenambt voor Cultuur zeer blij om de vereniging « Une Ville en Couleurs » te kunnen ondersteunen, die een perfecte bemiddelaar is gebleken tussen het ACV, die aanvaardt heeft om de muur van ongeveer 400 m² ter beschikking te stellen, en de artiest Seiner.

sainer

Sainer – 2016

Seiner is afkomstig uit Lodz in Polen. Regelmatig wordt hij uitgenodigd op de grote stadkunstfestivals, hij heeft dus zijn stempel al gedrukt in Europa. Zijn stijl onderscheidt zich door het gebruik van kleuren en zijn bijzondere manier van de lichtbewerking. Met zijn verworven techniek tijdens zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten, schildert Seiner de mensen met een blik die getekend is door het leven, het zijn oprechte portretten. Het werk van Seiner, gelegen op de hoek van de Simon Bolivarlaan en de Helihavenlaan (op twee stappen van het Noordstation) beeldt een moeder uit met haar twee kinderen. Door het zien van de sociale huisvesting waar tegenover de muur is gevestigd heeft de kunstenaar de families willen eren.

Ander formaat, andere aanpak : de M.U.R. heeft op 27 september zijn derde kunstwerk ingehuldigd in evenveel maanden tijd.

De M.U.R is een concept dat ontstaan is door de Franse vereniging met dezelfde naam en bestaat uit het omvormen van een reclamebord tot een openluchtmuseum. Dankzij de integrale steun van de Stad Brussel, kan de vzw Costik het project in Brussel laten leven en stellen zij, iedere maand, hedendaagse kunstenaars voor om op een bord van 3 meter bij 9 een originele en vluchtige creatie te maken. Na Mataone in juli en Pso Man in augustus is het de beurt aan Aien7 en Ebo om zich uit te leven op de 27 m² van de Kiekenmarkt.

In de graffitibeweging zijn Aien 7 & Ebo al 20 jaar geen onbekenden meer en ze zijn lid van het collectief Délit2fuite. Deze twee handlangers zijn heuse meesters in de illustratiekunst. Hun kleurrijke personages nemen ons mee naar een knettergekke wereld, die ze met spuitbussen creëren. Ebo laat zijn verbeelding de vrije loop en herinterpreteert meedogenloos de vreemdste wezens; Aien 7 daarentegen onderscheidt zich door zijn aangeboren gevoel voor beweging en perspectieven.

Het kunstwerk zal zichtbaar zijn tot en met 25/10 voor een nieuwe Belgische artiest op zijn beurt zijn stempel zal te drukken.

14556707_1371745292865616_2411784137410854358_o

(c) Gautier Houba Photography –  Aien 7 & Ebo – 2016

Meer info

Gerelateerde Artikels