De mooie dagen zijn er weer, net als de street art!

De laatste weken hebben in Brussel heel wat projecten rond street art plaatsgevonden. Sommige projecten rijpen al sinds enkele maanden, zoals de tentoonstelling Strokar. Andere projecten verschijnen dan weer even spontaan als ze weer verdwijnen, zoals de creaties van JR of Marie Skeie. Een ding is zeker: de Stad Brussel valt meer en meer in trek bij kunstenaars en verheugt zich hier ook over!

Op 22 april, een maand na de aanslagen, kwam het project “Inside Out for Belgium” tot stand op het Poelaertplein: het plein werd bedekt met bijna 300 portretten van Brusselaars. Glimlachen in alle kleuren, humor en solidariteit aan de voet van het Justitiepaleis en tegenover het Brusselse panorama; een prachtig beeld. Dit concept van de kunstenaar JR werd ontworpen met behulp van de Stad Brussel en het dynamisme van Ohana Nkulufa.

De week daarop nam kunstenares Marie Skeie contact op met de Diest Cultuur om een project uit te werken met als titel “It’s all for nothing”. Voor dit erg kortstondige concept werd 500 euro in muntstukken van 10 cent op de grond gelegd om er de Europese grenzen mee te tekenen. Dat bedrag komt overeen met de som die mensensmokkelaars aan immigranten vragen die ervan dromen om de blauwe vlag met sterren te bereiken. De Noorse kunstenares wenste de mensensmokkelaars in vraag te stellen in een symbolische stad, Brussel, en op een symbolische plaats… het Muntplein. Het kunstwerk werd op 29 april ontworpen in samenwerking met het festival “The Crystalship” van de stad Oostende. Deze stad ontving aan het einde van de Paasvakantie talrijke Belgische en internationale kunstenaars om 20 muurkunstwerken te creëren alsook heel wat kleinere initiatieven.

Sinds 11 mei onthalen de voormalige Vanderborghtmagazijnen een nieuwe tentoonstelling die gewijd is aan street art: Strokar. Op initiatief van fotograaf Fred Atax worden er meer dan 100 Belgische en internationale kunstenaars voorgesteld. Het gaat onder meer om Jef Aérosol, Otto Schade, El Seed, Denis Meyers, Toxic, Kool Koor, Ose, Levalet, Nova Dead, Parole, Eyes-B, Jean-Luc Moerman, Jaune en vele anderen. Het resultaat bestaat uit meer dan 250 originele kunstwerken, maar ook een skateramp en verrassende werken en kan tot 31 mei ontdekt worden in de Schildknaapsstraat 50 (van 11 uur tot 19 uur, vrije toegang).

Voor deze gelegenheid werd de Chileense kunstenaar Otto Schade uitgenodigd om een muurfresco te maken van 100 m² in de Eclipsstraat. Dit nieuwe monument vult in het midden van de stad het Street Artparcours aan dat Karine Lalieux al twee jaar lang ontwikkelt op het grondgebied van de Stad Brussel.

Er verschenen ook heel wat andere nieuwe fresco’s, zoals die van de Colombiaanse kunstenares Gléo op 28 april. Zij werd door Recyclart verzocht om een muur te beschilderen van de sporthal Het Rad in de Nieuwland. Daarnaast heeft het Urbanacollectief de steunpilaren onder de ring ter hoogte van de Marius Renardlaan opgefrist, met de tentoonstelling “De reuzen van Anderlecht”. Dit werk werd ingehuldigd op 1 mei en brengt enkele grote namen van de Belgische Street Art samen. Het kunstenaarscollectief FarmProd kreeg begin mei het voorrecht om het fameuze skatepark des Ursulines te herschilderen in hun eigen unieke stijl.

street art2

Hebben al deze nieuwigheden u zin hebben gegeven om meer te ontdekken? Dan nodigen we u uit om het fresco van Shake en Defo te gaan bezichtigen die in overleg met de inwoners van de Bloemenhofwijk gemaakt werd. Dit fresco zal op 20 mei ingehuldigd worden in de Loofstraat.

 

Gerelateerde Artikels