Street Art… en méér, voor de liefhebbers

In de maand oktober kondigden we u een aantal nieuwe Street Art projecten op het grondgebied van de Stad Brussel aan. Op het programma: Belgische en buitenlandse artiesten. Deze maand brengen we het resultaat van die verschillende initiatieven rond stadskunst in beeld.

In de Sint-Andriesstraat siert een nieuw werk een gebouw van de Stad Brussel. Dit pareltje, van de hand van de Argentijnse kunstenaar Elian, werd op 3 oktober ‘live’ voltooid tijdens NUIT BLANCHE. We hadden het er al over in ons oktobernummer. Elian is een Argentijns artiest met internationale faam die al aan de slag was in Australië, Polen, Spanje, Italië en Rusland.

12079705_1200897906592174_861851202804885451_n

(c) Elian 2015

Op 20 oktober werd tijdens de lunchpauze een nieuwe Street Art fresco onthuld, op de gevel van het Cultureel Centrum der Rijke Klaren, een ander gebouw van de Stad Brussel, en bovendien een cultuurtempel. De fresco werd op enkele dagen gemaakt door de Brusselse artiesten Eyes-B en Parole, winnaars van de projectoproep die we in juni publiceerden. De oproep, gelanceerd in samenwerking met het Cultureel Centrum en de Bibliotheek der Rijke Klaren, wilde de gevel van het gebouw in het nieuw steken. Er werden 42 dossiers ingediend. De jury, met vertegenwoordigers van de Dienst Cultuur, de Jeugddienst, het CC én twee specialisten in Street Art en hedendaagse kunst (Martine Ehmer van Galerie Martine Ehmer en Raphaël Cruyt van Alice Gallery), koos unaniem voor het duo. En dat niet alleen omwille van de kwaliteit, maar ook omdat werd ingespeeld op de functies van het gebouw, de architectuur en de omgeving. Eric De Staercke, directeur van het Cultureel Centrum der Rijke Klaren toont zich opgetogen over het initiatief: ‘Het benadrukt de steun en de visibiliteit die de Stad Brussel aan deze culturele locatie verleent. Die wordt daarmee gedynamiseerd, zowel qua artistieke creatie als qua openheid naar het publiek toe. En precies dat vind ik zo belangrijk .Marie-Angèle Dehaye is blij dat ook de Bibliotheek der Rijke Klaren die zij leidt, nu extra voor het voetlicht komt: ‘Ik ben er zeker van dat de nieuwe artistieke verlichting bij heel wat lezers in de smaak zal vallen. De verankering in het Brussels stadslandschap wordt hiermee nog versterkt.’

riches claires 4

(c) Eyes-B en Parole 2015

Naast de fresco’s, werden eerder dit jaar al werken gerealiseerd rond de Sainctelettebrug (in het kader van de Kosmopolite Art Tour), de Naamsestraat en de Kandelaarsstraat. Langzaam maar zeker, krijgt het Street Art parcours dat Karine Lalieux als Schepen van Cultuur voor ogen had vorm.

Op 23 oktober onthulde de KVS trouwens een fresco die ze in het kader van het Mestizo Arts Festival liet maken door het getalenteerde collectief Farm Prod, dat zich liet inspireren door de beroemde Mexicaanse muralisten. Meer info hier.

Er zijn niet alleen die fresco’s. Op 5 oktober werd op de Kunstberg een muur voor vrije expressie van 60 m² in gebruik genomen op initiatief van het SQUARE-BRUSSELS MEETING CENTRE en de vzw Dynamic’Arts. Het gaat om een allereerste experiment in Brussel. Tot eind maart kan iedereen zich in alle vrijheid en gelijkheid komen uitleven. Misschien nog wel langer, als er genoeg liefhebbers zijn. Meer info hier.

12122624_1765635333663826_2075601203449825890_n

(c) Dynamic’Arts 2015

 

Gerelateerde Artikels