Kleurrijke herfst

Na een drukke en fantastische zomer boordevol street art staan er dit najaar heel wat nieuwe projecten op stapel. Op het grondgebied van de stad Brussel zullen drie nieuwe fresco’s in het straatbeeld verschijnen en twee nieuwe ruimten worden gewijd aan de vrije expressie.

In de nieuwsbrief van september kondigden wij reeds aan dat 42 kunstenaars een ontwerp indienden naar aanleiding van de projectoproep voor het gebouw van de Rijke Klaren. Vandaag is de naam van de winnaar, of liever de winnaars aangezien het gaat om een duo, bekend. Het gaat om Eyes-B en Parole. Zij zullen tussen 12 en 20 oktober de gevel van het cultureel centrum en de bibliotheek in een nieuw jasje steken. Eyes-B en Parole zijn twee Brusselse artiesten uit het graffiti-milieu. Hun stijlen zijn verschillend, maar ze passen als gegoten. Het is de zoektocht naar ritme en muzikaliteit in de bewegingen die hen samenbrengt.

Tussen 30 september en 3 oktober zal er een tweede fresco worden gemaakt, ter gelegenheid van de komst van Elian naar Brussel. Het abstracte en flashy kunstwerk dat deze Argentijnse artiest aan Brussel zal schenken, is de prijs van een wedstrijd die werd gewonnen door de Cel Energie van de stad. Dit originele geschenk zal tussen 30/09 en 3/10 worden geschilderd op de muur van een gebouw van de stad in de Sint-Andriesstraat. De muurschildering zal worden voltooid en ingehuldigd tijdens Nuit Blanche, op zaterdag 3 oktober, dat plaatsvindt in de wijk rond de Vismet.

De derde fresco van oktober zal worden aangebracht op de muren van de KVS naar aanleiding van het Mestizo Arts Festival. Het concept bestaat erin het werk van hedendaagse street artists tegen de achtergrond van dat van de befaamde Mexicaanse muralist Diego Rivera te plaatsen. Aan Belgische zijde is het FarmProd die de hedendaagse fresco zal maken.

Wat de nieuwe ruimten betreft, kunnen liefhebbers van graffiti en street art voortaan elke maandag en zondag van 13u tot 18u terecht in het Byrrh. In dit gebouw wordt een oefenruimte van 500 m² ter beschikking gesteld, waar artiesten, alleen of in groep, kunnen komen oefenen op een legale plaats met voldoende oppervlakte om zich uit te leven met de spuitbus en zich te wagen aan grootschalige projecten. Tot eind maart zal de ruimte 2 dagen per week open zijn. Alles wordt in goede banen geleid door Benoît Quittelier van de vzw F.A.M die street art promoot, maar ook door Fred Lebbe en Gaëtan Tarantino.

De ene nieuwigheid brengt de andere met zich mee: voor de allereerste keer in Brussel zal er op maandag 5 oktober op de Kunstberg een expressiemuur worden geopend voor graffitikunstenaars. Deze Open Wall van 60 m² die toegankelijk is voor iedereen, is een initiatief van SQUARE-BRUSSELS MEETING CENTRE en de vzw Dynamic’Arts en komt eveneens tegemoet aan de vraag van de graffitispuiters om in de stad te beschikken over een plaats waar zij als herinnering een tag, een flop of een fresco kunnen achterlaten. Dit proefproject berust op een vertrouwenscontract en vereist van de graffitiartiesten dat zij de Kunstberg en zijn omgeving respecteren. De looptijd van het project hangt af van de mate waarin deze overeenkomst wordt nageleefd. Om de opening van deze muur te vieren, zal de Urban Jam op 3 en 4 oktober van 12u tot 22u plaatsvinden voor de Open Wall. Aan muziek, breakdance en graffiti zal het zeker niet ontbreken. Meer informatie.

Al deze projecten die op gang worden gebracht of worden ondersteund door de schepen van Cultuur, tonen aan dat Karine Lalieux in Brussel een heus Street Art parcours tot stand wil brengen, in navolging van de befaamde striproute. Daarnaast wil zij ook inspelen op de talrijke wensen van erg veel Brusselse kunstenaars voor wie de straat het eerste uitstalraam is.

Gerelateerde Artikels