Let op, pas geverfd!

Street Art kleurde de zomer van Brussel in 2015. Een festival, een projectoproep, het ter beschikking stellen van muren voor vrije expressie en een volledige straat in een nieuw kleedje. In totaal lieten meer dan honderd straatkunstenaars hun sporen na in de straten van Brussel.

In de nieuwsbrief van juli stelden we al verschillende Street Art initiatieven van de Schepen van Cultuur vuur: de fresco in Kandelaarsstraat (die in de maand juni werd afgewerkt) en het festival Kosmopolite Art Tour. Dat bracht 60 Belgische en Brusselse kunstenaars begin juli samen aan de oevers van het kanaal. En dan is er nog de muur voor vrije expressie op de centrumlanen, in het kader van ‘Voetganger wordt koning!’: elke zaterdag van juli tot eind september kan u zich in de voetgangerszone tegenover de Beurs uitleven.

Op 31 juli werd de projectoproep voor de gevel van cultureel centrum Rijke Klaren afgesloten. De Dienst Cultuur van de Stad ontving 44 potentiële projecten van kunstenaars uit (voornamelijk) België en Frankrijk.

Het laatste – maar zeker niet het minste – project van de zomer zette de Naamsestraat tussen 23 en 30 augustus in rep en roer. Een week lang brachten de artiesten van het Collectief Propaganza kleur in de straat. Onder impuls van Karine Lalieux, schepen van Cultuur van de Stad Brussel, gaf het artistieke project gevolg aan de diagnose die door Atrium was gesteld. Het Regionaal Agentschap voor de Handel was namelijk van oordeel dat de Naamsestraat een opwaardering verdiende, niet alleen ten bate van de handelszaken, maar ook omwille van haar culturele en historische identiteit. Het resultaat werd in een wandeling verwerkt: tussen het Koningsplein en de Naamse Poort kan u zes Street Art fresco’s bewonderen.

Dankzij de perfecte samenwerking tussen de Dienst Cultuur, de vereniging van handelaars in de Naamsestraat en Atrium én dankzij de artistieke uitspattingen van Spear, Eyes B, Parole, Kool Koor, Van Thang en Steve Locatelli, worden de boven- en de benedenstad voortaan met elkaar verbonden door een openluchttentoonstelling die nooit sluit.

Geen paniek! Ook na de zomer blijft Street Art in de stad floreren. Vanaf midden september stelt Byrrh een oefenruimte van 500m² ter beschikking van beginnende artiesten en gevestigde waarden. Alleen of in groep, kunnen liefhebbers van graffiti hun spuitbussen legaal leegspuiten op een 140 meter lange muur. De oefenruimte is tussen september en eind maart elke maandag en elke zondag geopend. Alles wordt in goede banen geleid door bekende en gereputeerde Brusselse kunstenaars. De Stad speelt hiermee in op een schrijnende behoefte van de sector en hoopt dat deze primeur voor Brussel een waar succes wordt!

Naamsestraat

Naamsestraat

Kandelaarsstraat

Kandelaarsstraat

 

Gerelateerde Artikels