Ruimte voor Street Art in de stad Brussel!

Meer dan dertig Belgische streetkunstenaars komen van 2 tot 10 juli samen in Brussel ter gelegenheid van het internationaal Street Art festival Kosmopolite Art Tour. Ze zullen live meer dan 2000 m² muurschilderingen maken in de omgeving van het kanaal. In de marge van het festival krijgt de stad ook een nieuwe muurschildering in de Kandelaarsstraat en komt er een oproep en wedstrijd rond stadskunst.

Het festival werd in 2009 opgericht door de collectieven Mac Crew (Parijs), Farm Prod (Brussel) en Aerosol Bridge Club (Amsterdam). Het wil de internationale uitwisseling tussen straatkunstenaars uit alle disciplines ontwikkelen en straatkunst bekend maken bij een breed publiek. Het trok eerst naar de drie hoofdsteden om daarna over de Europese grenzen te gaan, naar Rio de Janeiro, São Paulo, Casablanca en zelfs Jakarta.

K.A.T. wordt in België georganiseerd door het collectief Farm Prod en het jeugdhuis Chez Zelle. Na twee geslaagde edities in Brussel en Louvain-La-Neuve in 2010 en 2012 komt het festival dit jaar terug. De nieuwe, grootschalige editie strijkt neer in Brussel, maar ook in Louvain-La-Neuve (van 31 juli tot 7 augustus) en in Aalst (van 18 tot 20 september). Het doel is om voor de eerste keer de drie gewesten met elkaar te verbinden. Het uitgekozen thema van dit jaar is ‘utopie’. Brussel is de eerste stad die het festival ontvangt, met de steun van de dienst Cultuur.

De Brusselse editie verwelkomt Belgische artiesten (Oli-B, Denis Meyers, Parole, Steve Locatelli, Defo, Dzia, Hell’o Monsters, HMI, Pantone, Propaganza…). De festivalgangers kunnen genieten van een tentoonstelling, graffiti-ateliers en rondleidingen, maar ook van muzikale animatie, skatesessies, breakdance en filmvoorstellingen. De activiteiten gaan deels door op de site van Brussel Bad, dat vlakbij ligt. Het festival is de ideale gelegenheid om artiesten uit verschillende beeldende kunsten te leren kennen, hun technieken en nieuwe kunstvisies te ontdekken. Louvain-La-Neuve ontvangt het internationale luik van het festival (Isaac Cordal, The Weird, Tyrsa,…) en in Aalst komen de drie Europese collectieven die K.A.T. oprichtten samen, net zoals een aantal Belgische artiesten – Nederlandstalige en Franstalige.

Farm Prod maakte vorig jaar de muurschildering Canal Pixel People op het Citroëngebouw (zie foto) in het kader van Brussel Bad en het Street Artbeleid van de dienst Cultuur. Deze maand nog werd een nieuwe muurschildering gemaakt in de Kandelaarsstraat, in samenwerking met vier Brusselse artiesten: Doctor H, Spencer, Obetre en Parole (foto).

Er lopen deze zomer bovendien ook verschillende oproepen naar stadskunstenaars. In juni werd reeds een projectoproep naar street art gedaan voor de voorgevel van de Rijke Klaren, daarover berichtten we al in de vorige nieuwsbrief. Open voor alle artiesten tot 31 juli. Meer informatie is hier te vinden.

Bovendien organiseert de stad Brussel in samenwerking met de Berg van Barmhartigheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe wedstrijd om twee glasbollen te decoreren, om zo het stadsmeubilair in kunstwerken te veranderen. De projecten moeten ingeleverd worden voor 31 augustus en moeten een sterke band met de Marollen vertonen. Meer informatie is hier te vinden.

Ten slotte iedere zaterdag van 12.00 tot 18.00 u wordt er een vrije expressiemuur opgesteld op de boulevards, in samenwerking met het collectief Propaganza. Er wordt nog een ander project ontwikkeld waarbij een artiest zal worden gevraagd om de mobiele hekken te voor de omliggende straten te decoreren. Een de zone voor de straatartiesten zal op de grond aangeduid worden met een ontwerp van de kunstenaar Monk, die speciaal voor de gelegenheid werd aangenomen.

Van 2 tot 10 juli
Plechtige opening op 2 juli, om 18.00 u in la Vallée (adres)
Gratis
Rond het kanaal van Brussel
Meer info
katd

Gerelateerde Artikels