Heropening Riolenmuseum

Vanaf 19 november 2015 is het publiek opnieuw welkom in het Riolenmuseum. Het verrassende museum nodigt u uit voor een ongewone reis doorheen wat Brussel verborgen houdt en toch dag na dag nodig heeft.

Het museum werd ondergebracht in de twee neoklassieke octrooipaviljoenen van de Anderlechtsepoort. Tijdens uw bezoek gaat u het ene binnen… en het andere weer uit! Tussen beide geeft een wandeling van een vijftigtal meter in een van de kokers van de Zenne – en aansluitend in de collector van de Bergense Steenweg – u een concreet beeld van wat er gebeurt in de 350 km lange ondergrondse riolen van Brussel, waarvan het publiek meestal alleen de zichtbare gedeelten (de kolken en putdeksels) kent. Het levende museum dompelt u onder in reële omstandigheden. Bij zware regenval behoudt het personeel van het Museum zich het recht voor om uit veiligheidsoverwegingen geen toegang tot de kokers te verlenen.

Toch heeft deze locatie heel wat méér te bieden dan een verrassende wandeling door de aders van de Stad. Aan de hand van maquettes, films, voorwerpen en commentaren vertelt het museum de geschiedenis van de Zenne en haar twee overwelvingen. Ook het werk van de mens in deze ondergrondse wereld komt aan bod: de manier waarop de riolen werden aangelegd, de dagelijkse strijd tegen overstromingen en de aan dit beroep verbonden gevaren. Tot slot wordt de watercyclus in de stad in beeld gebracht. Een unieke ervaring in een ongewoon museum, dat niemand onberoerd laat.

Het museum, dat in 1988 de deuren opende, werd oorspronkelijk beheerd door de Dienst Riolering van de Stad Brussel. In 2007 werd het gerenoveerd. Sinds 2010 valt de riolering onder de bevoegdheid van de Intercommunale Vivaqua. Bij gebrek aan eigen medewerkers, werd het museum naar het departement Wegenwerken doorgeschoven. In 2014 sloot het de deuren. Tegenwoordig draagt de Dienst Cultuur er zorg voor. Het maakt nu deel uit van het museale parcours in de Stad en biedt een breder perspectief op het thema ‘water in Brussel’ zoals dat in het Broodhuis aan bod komt.

De openingsuren van het museum werden uitgebreid, zodat u het ook op zaterdag kan bezoeken. Op die dag kan u trouwens zonder reservatie deelnemen aan een gratis rondleiding (om 13.30 uur in FR en om 15 uur in NL). Voor de heropening maakte de Brusselse Street Art Kunstenaar Sozy One een nieuwe affiche. Hij liet zich inspireren door het portret van een vroegere rioolwerker aan de Stad Brussel. De nieuwe affiche kan u hier ontdekken.

Van woensdag tot zaterdag (schooljaar)
Van vrijdag tot zaterdag (schoolvakantie)
Van 10 tot 17 uur
Gratis rondleiding zonder reservatie: elke zaterdag om 13.30 uur (NL) en 15 uur (FR).
€ 8 /€ 6 /€ 4. Gratis voor jongeren onder 18 jaar, inwoners en personeel van de Stad Brussel.
Meer info

Gerelateerde Artikels