Een geur van protest in het Riolenmuseum

Een muurschildering met urban art in de riolen? Een video-installatie over tags in openbare toiletten? Zoek niet verder, het Riolenmuseum is dé place to be! Ter gelegenheid van “2018. Jaar van de contestatie” biedt het museum voor het eerst carte blanche aan een hedendaagse kunstenaar en presenteert het een tijdelijke tentoonstelling. Twee unieke activiteiten om te ontdekken van 25 april tot 6 juni.

Sedert zijn heropening in 2015 blijft het Riolenmuseum nieuwe bezoekers aantrekken die erop uit zijn om het ondergrondse netwerk van Brussel en zijn geschiedenis te leren kennen. De openingsuren werden overigens al snel uitgebreid om nog meer bezoekers te kunnen ontvangen. Dit levendige museum is in meerdere opzichten verrassend. Wanneer de weersvoorspellingen en het waterniveau het toelaten, kunnen bezoekers zich laten onderdompelen in een reële situatie met een bezoek aan een werkende collector langs de Bergensesteenweg. Bij slecht weer is er een virtueel bezoek gepland, tevens toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Op de bovenverdieping vertelt het museum met een permanente tentoonstelling de geschiedenis van de Zenne en het rioolstelsel en toont het de weg die het water doorheen de stad aflegt. Ter gelegenheid van “2018. Jaar van de contestatie”, besliste het museumteam om twee activiteiten uit te werken.

“Sporencollector”

De Brusselse kunstenaar PAROLE, met wortels in de graffitiwereld, palmt de rioolcollector aan de Bergensesteenweg in. Hij zal er een muurschildering maken geïnspireerd op deze onderaardse omgeving en het parcours van onze uitwerpselen. Dit vergankelijke kunstwerk zal zwaar te lijden krijgen onder het wassende (afval)water, dat een stukje van de boodschap naar de onderbuik van de stad zal meevoeren. Daarom brengt Parole meerdere performances (een per maand, afhankelijk van het weer) om de schildering mettertijd te doen evolueren (€ 8 of met korting). Het werk wordt gemaakt met natuurlijke en ecologische materialen.

“Protest op het toilet”

Op de verdieping onthult een video-installatie van kunstenaar Damien Petitot de zielenroerselen die achtergelaten worden in openbare toiletten: korte boodschappen, tags en grappige, politiek getinte of opruiende tekeningen die uit het zicht werden gerealiseerd. Deze participatieve tentoonstelling roept alle Brusselaars op om zo veel mogelijk foto’s van boodschappen en tekeningen te verzamelen. Blijf dus zeker uw vondsten doorsturen via de website of de sociale media met hashtag #WCcontest2018.

De vzw Fais le trottoir organiseert rondleidingen in het teken van street art doorheen de stad met een tussenstop in het Riolenmuseum (26 april, 19 mei, 16 juni, 14 juli, 11 augustus en 8 september – € 10). Gratis museumrondleidingen vinden plaats op 3 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september en 6 oktober. Drie activiteiten vinden ’s middags plaats in het museum, op 5, 6 en 7 juni in het kader van de Brusselse Middagen (€ 6).

Van dinsdag tot zaterdag
Van 10 tot 17 uur
€ 8 of met korting
Octrooipaviljoen – Anderlechtsepoort
1000 Brussel
Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels