Recht op spelen! Participatief project in de Marollen

4 jaar geleden ging de Brusselse vzw HUMAN R van start met “The Children’s Play”, een artistiek en educatief project met als thema het recht op spelen. Het Théâtre les Tanneurs sloot zich bij de vereniging aan om het Belgische luik van dit internationale project op poten te zetten. Samen betrokken ze om en bij de 200 leerlingen uit de Marollen in tal van workshops. Zij prijken nu op een reuzengrote foto die afgelopen mei voor het station Brussel-Kapellekerk werd gemaakt en geïnspireerd is op het schilderij “Kinderspelen” van Bruegel. Brussel is de 4e stad die aan dit initiatief deelneemt. De foto’s, gemaakt in vier verschillende landen, zullen vanaf 20 november te zien zijn in het cultureel centrum BRASS in Vorst ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Internationale Conventie van de Rechten van het Kind, die in artikel 31 ook het recht om te spelen vermeldt.

6. le droit au jeuVan januari tot mei namen om en bij de 200 leerlingen tussen 7 en 14 jaar, van de lagere school Charles Buls en het Lycée Dachsbeck, deel aan diverse activiteiten en initiaties in het theater en in de klassen zelf, georganiseerd door HUMAN R en Les Tanneurs. In die activiteiten stond spelen centraal, als een fundamenteel aspect van het leer- en ontwikkelingsproces van het kind. De leerlingen werden uitgenodigd om deel te nemen aan bewustmakingsworkshops rond het recht op spelen en het recht op toegang tot cultuur.

In mei 2014 werd het project afgerond met een bijzondere foto gemaakt door Lukas Maximilian Hüller, met daarop 200 leerlingen en diverse actoren uit het lokale leven voor het station Brussel-Kapellekerk, midden in de stad. De foto is geïnspireerd op het beroemde schilderij “Kinderspelen” van Pieter Bruegel uit 1560, waarop 200 spelende kinderen op een marktplein te zien zijn. De vzw koos deze foto omwille van het tijdloze, ludieke en toegankelijke karakter.

Lukas Maximilian Hüller maakte in deze reeks al drie andere foto’s op verschillende plaatsen in de wereld. De eerste foto dateert van 2011 en werd gemaakt in Kaapverdië, de tweede werd in 2012 gemaakt in Thailand, en de derde in 2013 in Zuid-Afrika. Die foto’s zijn van 20 november tot 21 december te zien in het cultureel centrum BRASS in het kader van de tentoonstelling “Let The Children Play”.

De tentoonstelling toont een reproductie van een schilderij van Bruegel en de vier foto’s op groot formaat, maar laat ons ook meekijken naar de ‘making of’ van de verschillende luiken van dit project. Verder zijn er informatieborden over de rechten van het kind en het belang van spelen. Er worden activiteiten en ontmoetingen met de kunstenaars georganiseerd, met medewerking van de Kinderrechtencomissaris en HUMAN R.

Naar aanleiding van de 25e verjaardag van de Conventie zal het project Let The Children Play dit jaar ook worden voorgesteld in Oostenrijk en Zwitserland. De komende jaren zullen nog meer tentoonstellingen worden georganiseerd.

Tentoonstelling Let the Children Play
20/11 > 21/12/2014
Za > Zo – 13.00 > 18.00 u
Op weekdagen is de tentoonstelling op afspraak toegankelijk voor scholen en verenigingen
BRASS – Cultureel centrum van Vorst
Van Volxemlaan 364
1190 Vorst
02/332.40.24
Meer info

The Children’s Play, HUMAN R VZW
Meer info

Théâtre Les Tanneurs
Huidevettersstraat 75 – 1000 Brussel
02/512.17.84
Meer info

Gerelateerde Artikels