Applaus voor jonge artiesten!

In maart reikte de Stad Brussel twee prijzen uit aan de jonge kunstenaars Antone Israël en Roni Chadash, respectievelijk in het kader van de Mediatineprijs en de Brussels Contemporary Dance Competition.

De steun van de Schepen van Cultuur aan aanstormend talent vertaalt zich ook in de financiering van een aantal onderscheidingen. En dat in samenwerking met culturele partners die nieuw talent willen aansporen en promoten.

De Schepen verleent haar medewerking aan de Mediatineprijs: een jaarlijkse wedstrijd voor jonge (jonger dan veertig) beeldende kunstenaars (uit alle disciplines) met een Belgische nationaliteit of verblijfplaats. De winnaar mag tentoonstellen in de CENTRALE.box: een ruimte die CENTRALE vrijmaakt voor de creaties van getalenteerde nieuwkomers. Dit jaar ging de prijs naar kunstenaar Antone Israël. Hij koestert een passie voor film, en maakte al op zijn vijftiende deel uit van een collectief voor filmkunst. Geleidelijk aan ging cinematografisch materiaal deel uitmaken van zijn installaties. Hij schuimt graag rommelmarkten af, op zoek naar oude filmspoelen die hij een nieuw leven gunt. Zijn werk zal in 2017 in de CENTRALE.box te zien zijn. De laureaat van 2015, Maëlle Collin, stelt van 16 juni tot 28 augustus ten toon in het kader van ‘Connected’.

Dit jaar werd voor het eerst samengewerkt met de nieuwe Brussels Contemporary Dance Competition: een eerste solowedstrijd voor jonge (17 tot 24 jaar), moderne dansers in Brussel. Tien finalisten uit vijf verschillende landen werden de afgelopen maanden geselecteerd (tijdens kwalificatierondes in Les Brigittines). Onder meer de Israëlische danseres Roni Chadash zal de finale in BOZAR dansen. Zij kreeg de door de Stad Brussel geschonken publieksprijs voor haar solo ‘Ani-Ma’. Ze kreeg eveneens de Summer School Prise van de School voor Hedendaagse Dans P.A.R.T.S.

Gefeliciteerd, allebei!

Meer info over de Mediatineprijs
Meer info over de BCDC

©J. Dujardin

Gerelateerde Artikels