Poëzie in het hart van de stad

De jongste dagen verschenen er in de Marollen meerdere gedichten op de grond in het kader van het project “Peauésie”. Bij droog weer zie je ze niet – ze komen enkel tevoorschijn bij contact met water of regen. Uiteindelijk zullen er in heel Brussel 25 gedichten worden aangebracht. In de wijk, bij de ingang van cultureel centrum Bruegel, zal binnenkort ook een Poetry Jukebox worden geïnstalleerd. Zo vestigt de poëzie zich op een originele manier in de openbare ruimte.

Er zijn reeds meerdere gedichten geplaatst, namelijk aan de Oeverpoort, voor het Vreemdelingenbureau, en in het skatepark op het Ursulinenplein. In totaal zullen de Marollen en hun omgeving een vijftiental gedichten krijgen. Het project “Peauésie” is erop gericht de voorbijgangers te verrassen met korte gedichten in verschillende talen (Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Italiaans, Brussels …), die maar even zichtbaar zijn. Ze worden vervaardigd met behulp van sjablonen. Nadat het project deze herfst in de stad Brussel werd gerealiseerd, zal het in mei 2018 in Watermaal-Bosvoorde worden geïmplementeerd voor het Bloemenfeest, en in de herfst 2018 in Molenbeek.

Peauésie is laureaat van de Bruocsella-prijs van Prométhéa ter ondersteuning van creatieve projecten in de stedelijke ruimte. Het project wordt geleid door de vzw L’Arbre de Diane en uitgevoerd in samenwerking met de studenten van het IHECS en de ERG. De studenten van het IHECS hebben gewerkt rond de manier waarop de poëzie door de voorbijgangers wordt waargenomen. Die van de ERG hebben de sjablonen gemaakt en de gedichten aangebracht. Om het publiek te sensibiliseren, is er signalisatie geplaatst die naar de gekozen plaatsen voert, en is er een mededeling gedaan in de sociale netwerken. Vier performances omtrent het thema poëzie zullen de beleving sociaal en interactief maken. De verschillende projectfasen worden geïllustreerd met video’s, foto’s en geluidscapsules, die op 7 december van 18 uur tot 20 uur zullen worden gepresenteerd in Recyclart. Radio Panik (105.4FM) zal er de rechtstreekse uitzending “oh vol” verzorgen (van 18 u. tot 19 u.).

Om deze kunstvorm te stimuleren, ondersteunt de schepen van Cultuur ook de “Poëziemiddagen”, waarvoor ze in 5 jaar tijd de subsidies heeft verdrievoudigd, en om poëzie toegankelijk te maken voor de allerkleinsten, heeft ze in het kader van CurioCity de creatie van de “Poëzievieruurtjes” gelanceerd. Stad Brussel steunt overigens sinds meerdere jaren het festival Transpoëzie en heeft, in samenwerking met het festival, een Poetry Jukebox aangeschaft. Via deze geluidsuitrusting kan je een twintigtal Europese gedichten beluisteren, in hun originele taal en in een vertaalde versie. Na in de Sint-Katelijnewijk naast de Zwarte Toren te hebben gestaan, zal de Poetry Jukebox weldra op de binnenplaats van cultureel centrum Bruegel worden geïnstalleerd.

Meer info