Het Street Art PARCOURS is niet te stoppen

Het Street Art PARCOURS heeft er in april twee nieuwe muurschilderingen bijgekregen. Het parcours blijft dus groeien en er staan voor de komende maanden nog een tiental projecten in de steigers. Het Street Art PARCOURS, in 2013 in het leven geroepen door de schepen van Cultuur, telt vandaag bijna 50 samenwerkingen en meer dan 150 muren zijn opgenomen op de website parcoursstreetart.brussels. En zeer binnenkort komt er een nieuwe projectoproep!

De Stad Brussel gaat door op de ingeslagen weg en blijft verschillende street-artprojecten ondersteunen en co-produceren. In april mocht Brussel twee nieuwe kunstenaars verwelkomen: BOZKO uit Bulgarije en ALTO uit Frankrijk. Ze voegen elk hun eigen stijl toe aan het al zeer diverse aanbod van het Street Art PARCOURS in de hoofdstad.

BOZKO

BOZKO is sinds het begin van de jaren 2000 actief en werkt vooral in Sofia. Hij staat bekend om zijn enorme kunstwerken en zijn universum dat bevolkt wordt door personages die er vreemd en tegelijk aandoenlijk uitzien. De donkere kant van zijn werk contrasteert met de felle kleuren die hij vaak gebruikt. BOZKO werd gevraagd om in het hart van de Kaaienwijk een muurschildering te maken voor Urban Chapter van het Balkan Trafik! Festival, een initiatief van de schepen van Cultuur. De muur in kwestie aan de Timmerhoutkaai is privébezit. De eigenaars hebben hun medewerking aan PARCOURS verleend na de oproep van vorig jaar om muren te zoeken.

(c) E. DANHIER

ALTO

ALTO is grafisch vormgever van opleiding en vestigt de aandacht op een verrassend openbaar gebouw. Samen met procureur des Konings Jean-Marc Meilleur lanceerde de Stad Brussel in december een projectoproep voor het Portalis-gebouw. ALTO, een alias van de kunstenaar Jean-Marc Dos-Santos, haalde het project binnen en werkt aan muurschilderingen op de 16 zuilen van de ingang van het gebouw aan de Quatre Brasstraat 7, tegenover het Justitiepaleis. De medewerkers van het Parket en de personeelsleden die in het gebouw werken, mochten mee stemmen. Het kunstwerk van de kunstenaar symboliseert de relatie tussen het gerecht en de vrijheid en past perfect bij de sfeer van openheid van het Parket en zijn opdrachten. De motieven van het kunstwerk komen uit de natuur en werden voorzichtig aangebracht op de gladde betonnen zuilen.  De ingang baadt voortaan in goud en koningsblauw. Deze samenwerking wijst op het belang van kunst in de openbare ruimte en de groeiende erkenning van street art.

Wordt vervolgd …

De maand mei staat in het teken van een kunstenaar die we al goed kennen van het Brusselse beton: OAKOAK. Na een Street Art-wandeling in de Kaaienwijk vorig jaar keert de Franse kunstenaar terug om nog eens zijn stempel te drukken op het Brusselse grondgebied. In mei zal er ook een nieuwe oproep gelanceerd worden voor kunstenaars om een kunstwerk te maken in de tunnels onder de Jonction. En er volgen zeer binnenkort nog andere projecten, zoals een muurschildering van de kunstenares Anthea Missy in de Sint-Kristoffelstraat in de Rijke Klarenwijk naar aanleiding van de Pride. Het kunstwerk wordt gemaakt op initiatief van het RainbowHouse en in het kader van het Street Art PARCOURS. Op 17 mei, tijdens de herdenkingsmars voor Ihsane Jarfi, wordt het onthuld.

Het aantal initiatieven ter ondersteuning van street art, een katalysator van sociale cohesie, blijft groeien. En ook het aantal particulieren dat een kunstwerk op zijn muur wil, blijft toenemen. Er staat heel wat te gebeuren dit jaar. Wandelroutes, biografieën van kunstenaars en een overzichtskaart met alle muurschilderingen, zowel op eigen initiatief als gefinancierd, op parcoursstreetart.brussels.

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels