Het Street Art PARCOURS is terug

Het Street Art PARCOURS zat deze zomer niet stil. Een tiental Belgische en buitenlandse artiesten werd uitgenodigd om van juni tot september een stempel te drukken op het Brusselse beton. De stad Brussel bouwt sinds 2014 een ambitieus street art-parcours uit naar het voorbeeld van haar beroemde stripparcours. Om de vele nieuwe werken in te huldigen organiseerde het schepenambt voor Cultuur op 19 september een unieke tocht door de stad met een Engelse bus. Aan boord bevonden zich de artiesten, de partners en de pers. Dit bood meteen de gelegenheid om het ontstaan en de uitbouw van dit parcours opnieuw toe te lichten en de nieuwste realisaties te onthullen.

Na vier jaar noeste arbeid telt het PARCOURS meer dan 70 samenwerkingen en meer dan 100 kunstwerken die op het grondgebied van de stad werden gerealiseerd door opkomend talent en bekende namen uit de street art. Het plan werd gegangmaakt door het Schepenambt van Cultuur, die een sector wou ondersteunen waar lange tijd denigrerend op werd neergekeken en een impuls wou geven aan de stad op het gebied van urban art, waarbij andere grote hoofdsteden tot inspiratiebron dienden. In 2012 al werd die intentie uitgesproken en vanaf 2013 kwamen er tal van ontmoetingen met de sector, die dit plan zeer positief bejegende. In 2014 besloot de schepen jaarlijks 100.000 euro toe te kennen aan de uitwerking van dit parcours en aan de ondersteuning van de artiesten via projectoproepen, cartes blanches, opdrachtwerken, legale graffitimuren, festivals… In een eerste fase waren het plaatselijke artiesten die daarvoor werden aangezocht en ondersteund. Mettertijd maakte het parcours ruimte voor buitenlandse artiesten om zo de diversificatie en internationale uitstraling te vergroten. In 2016 werden huiseigenaars opgeroepen om mee te werken aan de opstelling van een lijst met beschikbare muren in de hele stad. Deze actie kende succes, zowel bij privé-eigenaars als bij bedrijven en openbare instellingen. Via deze aanpak kon het parcours zich snel uitbreiden over de verschillende wijken. In 2017 schonk het intussen goed gestoffeerde parcours zichzelf een logo en een website waarin elk kunstwerk is opgenomen. Sedertdien komen er elke maand nieuwe muurschilderingen bij.

Boven op dit alles komen de artiesten die hetzij via projectoproepen, hetzij via opdrachten voor deze zomer werden geselecteerd. Zij waren vooral in Laken aan de slag. Deze projecten kwamen tot stand dankzij de samenwerking en het enthousiasme van de eigenaars van de betrokken muren:

 • Het Franse collectief Hell’O Monsters maakte een kunstwerk op de betontoren van het bedrijf CCB in de Havenlaan nr. 27, langsheen het Kanaal.

 • Sozyone, de Brusselaar van Spaanse origine, zette zijn klauwen op de muur van Citydev in de François Joseph Navezstraat 178, in samenwerking met de vzw Une Ville en Couleur.

 • Het Spaanse vrouwenduo 10eme Arte, Elisa en Almudena, woont al sedert enkele jaren in Brussel en won de projectoproep voor de creatie van een werk in een van de drie tunnelkokers onder de Noord-Zuidverbinding in de Marollen. Hun werk bestrijkt het plafond van de tunnel van de Rogier van der Weydenstraat.

 • De Belgische artiest Patrick Croes won de projectoproep voor het plafond van de tunnels in Nieuwland.

 • Het duo Miles & 2SHY won de projectoproep voor het plafond van de tunnel in de Huidevettersstraat.

 • De Brusselse artiest François Tusséki is een van de laureaten van de projectoproep voor de creatie van werken op drie openbare toiletten, dit in samenwerking met de dienst netheid. Hij beschilderde het toilet dat zich bevindt in de Eeuwfeestlaan in Laken, aan de voet van het Atomium.

 • De Italiaans-Colombiaanse artiest 13 Pulsions, een andere laureaat van de projectoproep voor openbare toiletten, realiseerde zijn kunstwerk op het toilet op het Atomiumsquare in Laken.

 • De Franse artiest Tarik Bouanani nam het derde toilet in het kader van deze projectoproep voor zijn rekening, op het Anneessensplein.

 • De jonge Franse artiest David Selor realiseerde zijn eerste Brusselse muurschildering op een van de muren van het Huis Heizel aan de Heizelstraat nr. 3 in Laken, in samenwerking met het OCMW.

 • In het kader van een campagne van het Rode Kruis voor stamceldonaties verzorgde de jonge Brusselaar Nean een muurschildering in Laken aan het kruispunt van de Koninginnelaan met de Arthur Cosnystraat.

 • De Brusselse artiest Obêtre tot slot maakte een ensemble in het kader van het Détours Festival, met de steun van het schepenambt, zoals Isaac Cordal vorig jaar. Te ontdekken in de CENTRALE, Melsensstraat 38, Baksteenkaai 36, Sint-Andriesstraat 46 en Vlaamsesteenweg 123.

Het PARCOURS gaat door op zijn elan. Het team maakt van de wintermaanden gebruik om de nieuwe plannen vast te leggen. Intussen zijn alle komende projecten en nieuwtjes te vinden op de website www.parcoursstreetart.brussels.

 

 

 

 

(c) Eric Danhier (behalve Obêtre).

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels