Een overzicht van de culturele activiteiten van de zomer

7_Bilan-de-l'été_eric-danhierTwee maanden lang hebben tal van evenementen, waaronder ook verschillende nieuwigheden, het ritme van de Brusselse zomer bepaald. Onder verschillende vormen kreeg de cultuur vaste voet aan de grond in de openbare ruimte en instellingen. Het zomeraanbod lokte heel wat toeschouwers.

Naar aanleiding van het succes van het muziekfestival Let it Beach en het openlucht filmfestival L’heure d’été, beide vorig jaar opgestart, werd de culturele programmatie van Brussel Bad dit jaar nog versterkt. Voor deze 2e editie bracht Let it Beach ongeveer 40 voornamelijk Belgische en Brusselse groepen samen, van alle muziekgenres door elkaar. L’Heure d’Eté, in samenwerking met Cinema GALERIES, schotelde het publiek 12 films voor rond het thema Rome. Deze films werden geprojecteerd op een reuzenscherm van 15 meter, het grootste Brusselse scherm in openlucht. Dit jaar konden dankzij een nieuwe samenwerking met de Koninklijke Muntschouwburg 4 opera’s van de beste producties van het seizoen worden uitgezonden. De documentaire The Sound of Belgium, van Jozef Devillé, over de Belgische elektronische muziek werd ook geprojecteerd. Street art is de tweede nieuwigheid van dit jaar. Het Brusselse collectief Farm Prod maakte een monumentale en kleurrijke fresco van 600 m² op het Citroën-gebouw tegenover het kanaal. De fresco vertegenwoordigt de diversiteit van de Brusselse identiteit. En de ongeveer 16.000 bezoekers van Brussel Bad konden genieten van een cultureel aanbod bestaande uit 12 muziekavonden, 6 dansnamiddagen, 12 filmavonden, 4 operaprojecties en een project rond street art.

Het seizoen van het beroemde openlucht marionettentheater kon rekenen op een trouw en steeds groter wordend publiek. Guignolet dans le Parc, in samenwerking met het Théâtre Royal “Les Cœurs de bois” was tussen 10 mei en 31 augustus verschillende dagen per week aanwezig in het Warandepark voor een 12e editie, die ongeveer 8.500 toeschouwers mocht verwelkomen.

In het Groentheater van het Ossegempark kon het internationale marionettenfestival Insifon, tijdens het weekend van 9 en 10 augustus rekenen op de belangstelling van 800 kijklustigen.

In samenwerking met la Compagnie des Nouveaux Disparus veranderde de 8e editie van het Festival Théâtres Nomades het Warandepark van 21 tot 24 augustus in een sprookjesdorp dat gezinnen wist te betoveren. Met een opkomst van meer dan 18.000 mensen blijven het succes en de reputatie van het festival groeien.

Bij deze gratis evenementen in de openbare ruimte kwam ook nog de 8e editie van het festival voor klassieke muziek Classissimo, dat deel uitmaakt van het Brussels Summer Festival. Dit jaar vond het plaats in BOZAR. Naast de beroepsmuzikanten kregen ook jonge talenten een plaats op het programma en tijdens de pianowedstrijd voor 12- tot 16-jarigen in het Muziekinstrumentenmuseum.

Voor de dansliefhebbers bracht het Internationaal Festival van Les Brigittines van 15 tot 30 augustus een vernieuwend en origineel programma van uitstekende kwaliteit, bestaande uit een 20-tal voorstellingen rond het thema “piloten en piraten op wild water”. Terwijl wij dit artikel schrijven gaat het festival zijn laatste weekend in.

De tentoonstellingen die georganiseerd werden door de Stad vulden deze lange lijst nog aan: de tentoonstelling Brussels Unlimited, gewijdaan de fotografie en georganiseerd in samenwerking met het fotografiecentrum Contretype, vindt plaats in de CENTRALE for contemporary art tot 28 september. De tentoonstelling 14-18 Brussel tikt Duits werd op 20 augustus ingehuldigd in het Museum van de Stad Brussel.

Naast de eigen programmatie steunde de Stad ook verschillende projecten, zoals het Brussels Games Festival of het Royal Park Music Festival. En dan hebben we het nog niet gehad over de concerten die georganiseerd werden in de kerken en kathedralen van de Stad of in het Conservatoire Royal de Bruxelles.

De uitdaging doorheen al deze activiteiten was het aanbieden van verschillende gelegenheden voor intelligent vermaak en het bereiken van doelgroepen die doorgaans niet naar het theater en de concertzalen gaan. In dat verband ruilde het marionettenfestival (dat nu INSIFON heet) twee jaar geleden het Warandepark in voor het Ossegempark. We hopen deze decentralisatie volgend jaar nog meer te kunnen benadrukken. Met de vele activiteiten die tijdens deze vakantieperiode werden aangeboden, toont de Stad haar bereidwilligheid om zich het hele jaar door te profileren als een culturele hoofdstad, zowel in België als in het buitenland.

Gerelateerde Artikels