Over BXL UNIVERSEL

Voor zijn tiende verjaardag presenteert de CENTRALE tot 24 maart een tentoonstelling die volledig gewijd is aan Brussel: BXL UNIVERSEL. Meer dan 20 afspraken intra of extra muros verrijken het programma via een samenwerking met het Atomium, Ars Musica, het Centre du Film sur l’Art, Kaaitheater/Performatik, Passa Porta, de Week van de Klank, l’Orchestre d’un jour en Het Goudblommeke in Papier. De CENTRALE brengt ook nog nieuwe workshops op woensdagen, bovenop die op zondagen.

Als subjectief portret van de stad huldigt de tentoonstelling met tal van werken en evocaties het Brusselse gevoel. Complexloos ontmoet de hedendaagse kunst er de folklore. Jacques Brel, Stromae, Toots Thielemans, Frédéric Jannin en Stefan Liberski, Pierre Kroll, Dubus maar ook Ann Veronica Janssens, Marcel Broodthaerts, Johan Muyle, Charlemagne Palestine, Ana Torfs via Vincen Beeckman, Marie-Françoise Plissart, Elvis Pompilio en Kendell Geers bijvoorbeeld naast Woltje en Manneken Pis.

Ter verrijking van uw bezoek kunt u het drietalige boek doornemen dat voor deze gelegenheid wordt uitgegeven door CFC Editions en geredigeerd werd door Eric Corijn, Marc Didden, Carine Fol, Thomas Gunzig, Khaled Khalifa, Caroline Lamarche en Pascal Goffaux.

U kunt ook deelnemen aan een van de vele activiteiten die deze tentoonstelling begeleiden: workshops, vertoningen van video’s en films, lezingen en performances verwelkomen u graag:

  • De videoprojectie van de Weltmaschine van Franz Gsellmann in het Atomium tot 13/11.
  • De filmprojecties “CENTRALE CINEMA in samenwerking met het Centre du Film sur l’Art, op 26/10 met Ann Veronica Janssens – Los van de materie van Jan Blondeel, op 5/02 met Le chantier des gosses van Jean Harlez in aanwezigheid van de cineast en de acteurs (€ 7/5/3, FR/NL).
  • De lezingen over de StoryGenerator van Ana Torfs door Vincent Meessen op 9/11 (FR), door Emiliano Battista op 18/01 (EN) en door Christophe Van Gerrewey (NL) op 25/03 in het kader van het festival Passa Porta (€ 5).
  • De performances van Lise Duclaux en haar Plantes de Bruxelles, op 21/01 (€ 5), van Baudouin De Jaer en zijn Orchestre d’un jour op 22/01 (gratis), van Kurt Ryslavy It is never too late met Shadan Alhamwi op 12/02 (€ 5) of van Charlemagne Palestine op 26/03 in het kader van het festival Performatik (€ 16/12/8)
  • De ontmoetingen Meet the authors & artists van BXL UNIVERSEL op 15/02 (€ 5) of op 7/12 bij CFC-Editions, alsook op 10/01 bij Het Goudblommeke in papier (€ 5).
  • La Nuit du Souffle met Ars Musica op 24/11 (concert, € 12/6),
  • De Nocturnes van de Brusselse Musea, met de performance van Lise Duclaux, Plantes de Bruxelles, op 1/12 (€ 3/1,5)
  • De Week van de Klank van 1 tot 5/02: concerten en workshops.
  • De Museum Night Fever op 11/03: photobooth van Benoit+Bo
  • De nieuwe workshops op woensdag (vanaf 8 jaar) gewijd aan de beeldende kunsten in het gezelschap van de illustratrice Aurélia Deschamps, op 2/11, 7/12, 1/02, 1/03, 5/03 (€ 5).
  • De workshops op zondag voor kinderen (5 tot 10 jaar) met Aurélia Deschamps, “DIMANCHE @ LA CENTRALE” op 6/11, 4/12, 5/02 (€ 5, met gratis rondleiding voor de ouders).

bxl-universel_copyright-philippe-de-gobert-14 bxl-universel_copyright-philippe-de-gobert-32

Meer info

(c) P. De Gobert 2016

 

Gerelateerde Artikels