De Stad Brussel lanceert verschillende projectoproepen

Bericht aan artiesten en culturele verenigingen: de Schepenambt van Cutluur lanceert drie projectoproepen met het oog op de invulling van de programmatie voor de Vaux-Hall, het CENTRALE.lab en NUIT BLANCHE. Die projectoproepen zijn bedoeld als steun aan de sector en aan opkomend talent. Interesse? Dien een kandidatuur in!

Vul mee de culturele zomerprogrammatie in de Vaux-Hall in!

Vorig jaar opende een nieuwe culturele trekpleister de deuren in het hart van het Warandepark: de Vaux-Hall. Een geklasseerde locatie in openlucht die volledig werd gerestaureerd en die de Stad een aantal zaterdagen en zondagen in juli en augustus openstelde in het kader van de eerste ‘Vaux-Hall Summer’: gratis culturele evenementen in samenwerking met Un soir… Un grain, het Brussels Games Festival en de Expression Latina Dance Company. In 2018 wil de Stad Brussel het programma verder uitbreiden en ook activiteiten voorzien op vrijdagavond. De festiviteiten starten op 1 juni. Om het programma verder te stofferen (concerten met klassieke muziek, filmvoorstellingen, spelletjes, workshops,…), lanceert de Dienst Cultuur een projectoproep voor originele artistieke concepten die op vrijdagavond kunnen worden uitgewerkt (van 1 juni tot 17 augustus van 18 tot 23 uur) Het is de bedoeling om voor de burgers een onverwacht en verrassend cultuuraanbod samen te stellen dat aansluit bij de unieke sfeer in de Vauxhall. We zijn op zoek naar projecten die zowel de artistieke programmatie invullen als de productie verzorgen en het publiek ontvangen. De Stad Brussel van haar kant, staat in voor die aspecten van de productie die gelinkt zijn aan de locatie, het horeca-aanbod en de communicatie. Het budget bedraagt maximaal € 36.000. Meer info? Klik hier. Projecten moeten vóór 9 maart worden ingediend!

Tentoonstellen in het CENTRALE.lab

Sinds 2015 biedt het CENTRALE.lab, de experimentele ruimte van de CENTRALE, jaarlijks 6 jonge Brusselse kunstenaars gedurende 6 weken een eerste individuele tentoonstelling aan. De multidisciplinaire tentoonstellingsruimte met een oppervlakte van 70 m² ligt in het stadscentrum, op huisnummer 16 van het Sint-Katelijneplein, op een steenworp van het Centrum voor Hedendaagse Kunst. Om de laureaten voor het seizoen 2018-2019 te kunnen selecteren, lanceert de Stad Brussel een nieuwe projectoproep. Staan op het spel: promotie van en communicatie rond de tentoonstelling, een artikel door een kunstcriticus, hulp bij het opzetten van de tentoonstelling, financiële steun ter waarde van 1.000 euro, een professionele fotoreportage en een vernissage. Meer weten? Klik hier. De laureaten worden aangeduid door een professionele jury van kunstkenners. De voorkeur gaat uit naar projecten die inspelen op de uitdagingen waarmee kunstenaars vandaag worden geconfronteerd en die speciaal voor de locatie werden ontworpen. Er zijn drie basisvoorwaarden: maximaal 35 jaar oud zijn, in het Brussels Gewest wonen en voor het eerst een solotentoonstelling organiseren. De projectoproep loopt af op 9 februari 2018.

Deelnemen aan NUIT BLANCHE 2018

We hadden het er al over in december. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van mei ’68 en het door de Stad Brussel gelanceerde themajaar ‘2018. Jaar van de Contestatie’, vindt NUIT BLANCHE dit jaar plaats in de Marollen. Contestatie blijft het geëngageerde thema, dat de artiesten op geheel eigen wijze mogen interpreteren. De projectoproep van NUIT BLANCHE richt zich tot beginnende artiesten en vaste waarden uit de hele wereld. Inschrijven kan tot 15 februari. De creatiefste projecten worden geselecteerd en krijgen een plaats in de openbare ruimte: op beroemde, onverwachte of vergeten locaties. In de loop van één nacht zullen tienduizenden bezoekers de werken gratis kunnen bewonderen. Het uitgelezen moment om hedendaagse creaties te tonen in een ongebruikelijk, ludiek en participatief kader. Meer weten? Klik hier.

 

Gerelateerde Artikels