U ziet een kunstwerk op uw gebouw wel zitten?

De Stad Brussel doet een oproep aan alle eigenaars van een gebouw op het grondgebied van de Stad die plaats willen bieden aan een kunstwerk op een buitenmuur van hun gebouw. Deze oproep past in het kader van de ontwikkeling van het Parcours Street Art dat wordt uitgewerkt door de schepenambt van Cultuur.

In het kader van haar beleid omtrent de ontwikkeling van streetart op het grondgebied van de Stad Brussel, ontwikkelt of ondersteunt Karine Lalieux een hele reeks initiatieven, zoals de “muren voor vrije expressie” (de Open Wall op de Kunstberg met het collectief Dynamic’Art en LE M.U.R. Brussels op de Kiekenmarkt met de vzw Costik), het bestellen van streetart bij bekende kunstenaars en de lancering van projectoproepen. Om al deze projecten te kunnen realiseren, hebt u uiteraard nood aan een budget dat specifiek is toegespitst op de artistieke creatie. Maar u moet ook muren hebben en eigenaars van muren die de toelating geven om er muurschilderingen op aan te brengen.

Tot nog toe heeft de Stad al een twintigtal blijvende muurschilderingen laten maken van het streetarttype, de tijdelijke projecten niet meegerekend. De stad wil hun aantal evenwel verhogen en rekent op de steun van de eigenaars van gebouwen in de Stad om daarbij een handje te helpen. Of u nu privéeigenaar bent of beheerder van een vastgoedmaatschappij, u hoeft alleen maar over een muur te beschikken, die zichtbaar is van op straat, die bovendien in correcte staat is en die voldoende inspringt zodat voorbijgangers volop zouden kunnen genieten van het aangebrachte fresco. Daarmee mikt ze op eigenaars van allerlei gebouwen: huizen, gebouwen voor sociale huisvesting, kantoren van privébedrijven of van overheidsdiensten, magazijnen, enzovoort.

Met Sinterklaas voor de deur, is dit een leuk cadeau van de Cultuurdienst van de Stad Brussel, die het werk van een streetartist gratis aanbiedt aan de eigenaars die zich kenbaar maken voor 15 januari 2017. De Stad kiest zelf de kunstenaar en het kunstwerk, maar er wordt wel voorafgaand overleg gepleegd met de eigenaars. Toch nog even vermelden dat de Stad zich het recht voorbehoudt om een kunstwerk al dan niet te laten aanbrengen op de voorgestelde muren op basis van hun kwaliteit en al dan niet geschikte ligging. Uiteraard worden de kunstenaars die worden geselecteerd aan de hand van een bestelling of een projectoproep, vergoed voor hun geleverde werk.

Voor een algemeen beeld van de oproep tot eigenaars, kunt u hier klikken.

 

 

Gerelateerde Artikels