Protest op het toilet

In februari wordt een aantal evenementen georganiseerd in het kader van het themajaar ‘2018. Jaar van de contestatie’. Ontdek hier een kort programmaoverzicht. Het riolenmuseum zet de toon en lanceert een nieuwe oproep in de aanloop naar een volgende tentoonstelling rond het thema ‘contestatie’. Vanaf februari nodigt het museum iedereen uit om de mooiste foto’s van graffiti op openbare toiletten door te sturen.

Op de muren van openbare toiletten verschijnen vaak boodschappen, tekeningen en allerlei gekribbel. Op deze openbare plek voelen sommigen de noodzaak zich in alle anonimiteit te uiten terwijl niemand toekijkt. Brutaal, klagerig of ondeugend: hoe is ons humeur in het kleinste kamertje? Dat tracht het museum via deze originele inzamelactie te ontdekken.Zin om mee te werken? Stuur foto’s van graffiti door via de website van het Riolenmuseum. Of deel ze via de sociale media: #wconstest2018. De beste foto’s worden tentoongesteld. Het resultaat kunnen bezoekers vanaf 26 april komen ontdekken in het kader van de volgende tentoonstelling in het Riolenmuseum (Tolhuis, Anderlechtsepoort, 1000 Brussel). Zolang de tentoonstelling loopt (tot 6 oktober 2018), zijn inzendingen welkom!

In het kader van het ‘jaar van de contestatie’ staan er in februari nog heel wat activiteiten op stapel: theater, lezingen, voorstellingen, kinderanimatie, tentoonstellingen,… Enkele blikvangers. Voor meer informatie kunnen belangstellenden klikken op de naam van het evenement óf surfen naar de website www.contestatie2018.brussel.be.

  • In de Sint-Gorikshallen, tussen 25 januari en 25 maart: de tentoonstelling REVOLUTIONAIR BRUSSEL / EEN ANDERE WERELD IN ONZE WERELD. Een topografie van die locaties in Brussel waar revolutionaire denkers onderdak vonden. Archieven, werkstukken en documenten uit die tijd gaan de dialoog aan met hedendaagse creaties en het huidige gedachtegoed.
  • In Koninklijk Poppentheater Toone, tussen 1 februari en 31 december: de voorstelling OPSTANDIGE POESJENELLEN!. Dit jaar staat de programmatie bij Toone in het teken van de Belgische revolutie: een tentoonstelling, lezingen en voorstellingen. Woltje voert de revolutionairen aan!
  • In La Montagne Magique, tussen 3 februari en 9 februari: het evenement BATTRE LE In het kader van de voorstelling ‘Les Misérables’ van het Karyatides gezelschap, nodigt het theater gezinnen en kinderen uit om over protest na te denken. Op het einde van de voorstellingen kunnen toeschouwers de achterzijde van een kassei versieren. Alle rebelse kasseien worden daarna in een tentoonstelling op de vloer van La Montagne Magique verzameld.
  • In het Museum van de Stad Brussel, op 22 februari: de lezing: BAUDELAIRE ALS REVOLUTIONAIR. Lezing over Baudelaire, een belangrijke pion in de revolutie van 1848, en dat in het kader van de tentoonstelling ‘Baudelaire>< Brussel’.
  • In Les Brigittines, op 22 februari: FESTIVAL IN MOVEMENT. In het kader van het ‘In Movement’ festival, organiseert Les Brigittines ook een cyclus van 3 lezingen over het verband tussen kunst en contestatie.
  • IN BOZAR, tussen 28 februari en 2 september: VASTES RÉVOLTES. In 2018 pakt BOZAR uit met een rebelse programmatie. De bal gaat aan het rollen met een tentoonstelling rond Hugo Claus. In het voorjaar brengen het zangfestival Singing Brussels en een aantal jazzconcerten hulde aan protestliederen uit de hele wereld. De biënnale ‘Summer of Photography’ staat in het teken van opstandigheid.

Gerelateerde Artikels