NUIT BLANCHE slaapt nooit

Na een geslaagde editie in de Europese wijk – waar het thema ‘Grenzen’ werd uitgediept – maakt NUIT BLANCHE zich al op voor een nieuw avontuur. NUIT BLANCHE gaat opnieuw de boer op en strijkt dit jaar neer in de Vrijheidswijk (vroeger Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw) in de buurt van het Warandepark. Geïnspireerd door de wijk, wordt het thema: ‘machtsspelletjes’. Om het programma te kunnen invullen, doet de Stad Brussel tot 19 maart een beroep op Belgische en internationale artiesten.

In een poging hedendaagse kunst voor iedereen toegankelijk te maken, nodigt NUIT BLANCHE jaarlijks een dertigtal kunstenaars uit om één nacht lang bezit te nemen van een deel van de stad.  Straten en pleinen, openbare gebouwen en privé-eigendommen worden zo het speelterrein van Belgische en internationale creatievelingen (zowel gevestigde waarden als aanstormend talent). Na een aantal edities in het stadscentrum, kiest NUIT BLANCHE sinds twee jaar voor een meer gedecentraliseerde aanpak. De keuze viel deze keer op de Vrijheidswijk, in de buurt van het Park van Brussel.

Omkaderd door het Paleis der Natie, het nummer 16 in de Wetstraat, het Vlaams Parlement en het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel, liggen er in de buurt van het park heel wat beslissingscentra. Ze herbergen ook andere verpersoonlijkingen van de macht en de tegenstroom: het koningshuis, religie, financiën, de zakenwereld, lobbyisten en de media. Macht wordt niet alleen uitgeoefend in politieke kringen, maar beïnvloedt ook onze dagelijkse relaties. Die uiteenlopende machtsexpressies komen tijdens de volgende editie van NUIT BLANCHE aan bod.

De kunstenaars worden uitgenodigd om één (of meerdere) project(en) in te dienen.  De programmatie van NUIT BLANCHE groepeert zowel qua stijl als qua omvang de meest diverse hedendaagse creaties.  Alle artistieke disciplines zijn welkom, zolang de projecten maar blijk geven van een hedendaags karakter. De voorkeur gaat uit naar hybride, multidisciplinaire en vernieuwende vormen én naar projecten met een link naar de wijk.

Meer info

 

Gerelateerde Artikels