Win 3×2 plaatsen voor de Ommegang!

Neem een duik in de folklore van Brussel met de nieuwe editie van de Ommegang. Dit grote historische spektakel dat de intrede van Keizer Karel V in Brussel in 1549 naspeelt, vindt plaats op 30 juni en 2 juli om 21 uur op de Grote Markt. Gedurende de drie dagen van de Ommegang worden tal van gratis folkloristische activiteiten georganiseerd in het Warandepark en aan de Zavel.

De term ‘Ommegang’ is een Oud-Vlaams woord en betekent letterlijk ‘rond gaan’. Oorspronkelijk was het een godsdienstige processie waarbij relikwieën van heiligen en standbeelden uit hun eredienstplaats werden gehaald en er rondom werden gedragen. De meest prestigieuze processie van Brussel was die van de Zavel. Het was dan ook deze processie die werd uitgekozen voor de intrede van Keizer Karel V toen die zijn zoon, Filips, kwam voorstellen aan het Brusselse volk in 1549. In 1930 herrijst de processie uit haar as ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van België. Sindsdien loopt de Ommegang door de straten van Brussel, inmiddels al 85 jaar. Vandaag paraderen meer dan 1.400 verklede deelnemers en 47 folkloristische groepen door de stad tot aan de Grote Markt om deze belangrijke gebeurtenis te reconstrueren.

’s Avonds vertellen bijzondere figuren het verhaal van de Ommegang aan het grote publiek. Sinds 5 jaar nodigt de Ommegang grote namen uit de wereld van de kunst en de letteren om de rol van de boodschapper te vertolken. De eregast van deze editie is auteur Eric-Emmanuel Schmitt. De sprekers, zangeres Jo Lemaire en humorist Bert Kruismans zullen respectievelijk de Nederlandse en Engelse versie van het spektakel verzorgen. Tenor Sébastien Romignon Ercolini, contratenor Dominique Corbiau en mezzosopraan Isabelle Everarts de Velp zorgen voor de uitvoering van de muziek van Ernst Wolfgang Meinrath. Het is Giles Daoust die voor het tiende jaar op rij de regie en het klank- en lichtspel op de Grote Markt voor zijn rekening neemt. De stoet vertrekt aan het Warandepark en begeeft zich dan richting Grote Markt via de Zavel, waar de groepen kruisboogschutters, boogschutters, musketiers en zwaardvechters de eed afleggen.

Naast deze buitengewone historische reconstructie, neemt de Ommegang ook op 30 juni en 2 juli het Warandepark in. Voor het Paleizenplein wordt een middeleeuws dorp gebouwd. De grond van het Warandepark wordt speciaal voor de gelegenheid bedekt met 300 ton zand om steekspellen te paard en riddergevechten te verwelkomen. Het publiek kan er kennis maken met verschillende ambachten uit die tijd, zoals de chirurgijn, de barbier en de smid. Naast het historische luik zal de Ommegang ook zijn gastronomische kant laten zien met de Magiciens du Terroir.

Op de Zavel wordt een wedstrijd kruisboogschieten georganiseerd met de gilden van de “Ancien Grand Serment Royal et Noble des Arbalétriers de Notre-Dame du Sablon” en de kruisboogschieters van de “Grand Serment Royal et de Saint Georges”. Geheel volgens de traditie zal de winnaar van deze wedstrijd de gouden pijl naar de Grote Markt brengen tijdens de Ommegang.

Op het Agoraplein en achter de Beurs van Brussel kan het publiek genieten van twee middeleeuwse markten.

Maak kans op 3×2 plaatsen voor de Ommegang door uw gegevens op te sturen naar: newsletter.culture@brucity.be ten laatste op 14 juni 2015. De winnaars worden per loting gekozen en zullen per e-mail verwittigd worden in de loop van de maand. De kaarten moeten afgehaald worden aan het onthaal van het Stadhuis.

Van 30/06 tot 2/07/2015
Activiteiten en middeleeuws dorp van de Ommegang
Gratis
Koningsplein, Agoraplein en Beursplein
1000 Brussel

Op 30/06 en 2/07/2015
Voorstelling van de Ommegang
Om 21 uur
Van € 35,50 tot € 75,50
Grote Markt
1000 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels