13e editie van NUIT BLANCHE

Wij nodigen u op zaterdag 3 oktober graag uit voor de meest creatieve, vernieuwende en interactieve nacht van het jaar: NUIT BLANCHE! Dit unieke evenement dat al 12 edities lang door de dienst Cultuur wordt georganiseerd, stelt de hedendaagse kunst gedurende één nacht in al haar vormen op de voorgrond in een Brusselse wijk. Voor deze 13e editie zal Sint-Katelijne, de voormalige Kaaienwijk, onder handen worden genomen door talrijke kunstenaars. Dit jaar is NUIT BLANCHE partner van MONS 2015. De Europese culturele hoofdstad heeft haar laatste seizoen zodoende ingeluid met het thema “de Renaissance”. Een thema dat erg geschikt is voor NUIT BLANCHE, dat de stad – traditiegetrouw de eerste zaterdag van oktober – op een artistieke manier tot leven laat komen.

NUIT BLANCHE laat toe om zich de hedendaagse kunst, de stad, de stedelijke ruimte op een unieke manier eigen te maken en ermee kennis te maken. Van 19u tot 5u palmen beeldende, visuele en geluidskunsten, performances, projecties en andere innoverende vormen de emblematische plaatsen van het Sint-Katelijneplein en zijn omgeving in, maar ook minder bekende plekjes en hoekjes van deze wijk. Het is een gratis cultureel gebeuren dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Dus ook voor jonge kinderen of personen met een beperking, voor wie er is voorzien in aangepaste en op maat gesneden parcours.

U kunt het parcours afleggen zoals u wilt en meer dan 30 installaties ontdekken: originele creaties en bestaande projecten die werden uitgekozen uit meer dan 120 inzendingen die werden ingediend na twee projectoproepen. Voor de eerste keer heeft NUIT BLANCHE voor de selectieprocedure een beroep gedaan op externe culturele spelers: Tom Bonte (Beursschouwburg), Jeanne Boute (Brigittines), Marie du Chastel (Kikk festival), Todor Todoroff (artiste numérique), Bram Crevits (KASK / School of Arts Gent), Eric Prigent (Le Fresnoy) en Philippe Kauffmann (Mons2015).

Opkomend creatief Brussels talent

Een derde van de kunstenaars die dit jaar deelnemen, woont in Brussel. Het aantal opkomende kunstenaars toont aan in welke mate Brussel een prachtige internationale creatieve kweekvijver is. Deze kunstenaars zijn echt de moeite waard om te ontdekken: Cécile Hupin (BE) in het Pacheco-Instituut, Alix Le Grouyellec (FR) in het Bronks, het collectief BabaFish (CH/D/SWE) in de Sint-Gorikshallen, Nazanin Fakoor (IR) op de Oude Graanmarkt, Nathan French (UK) in Club La Vilaine, Stijn Demeulenaere (BE) in de Grootgodshuisstraat en vele andere.

Internationaal talent

Ontdek tijdens NUIT BLANCHE ook het werk van buitenlandse kunstenaars, zoals de geluidskunstenaar Zimoun (CH) die de CENTRALE for contemporary art inpalmt met een origineel kunstwerk, zijn eerste grote installatie in Brussel. Maar ook Anne Blanchet (CH) die een wolk creëert op het bassin van de Vismet. Of de Compagnie Jörg Müller (FR/DE) die een proefbuis voorstelt waarin dansers zich uitleven tijdens een knap staaltje waterballet. En Davide Quayola (IT) die in de Begijnhofkerk een video projecteert op een monumentaal scherm.

Participatieve projecten

Een aantal kunstenaars stellen Brussel en de Brusselaars centraal in hun project. Bruxelles Nous Appartient – Brussel Behoort Ons Toe (BE) heeft voor zijn project de handelaars en inwoners van de Lakensestraat ontmoet. Neem de bus om aan elke halte deze Brusselse verkeersader te ontdekken: wat ze was, was ze had kunnen zijn en wat ze misschien op een dag zou kunnen worden. Het ANPU (het Franse nationale agentschap voor stedelijke psychoanalyse) laat Brussel plaatsnemen op de divan. Enkele dagen vóór NUIT BLANCHE zullen een aantal leerling-psychoanalytici onder leiding van kunstenaars de Brusselaars interviewen. Op 3 oktober zullen zij hun poëtisch-burleske diagnose geven. Het Franse gezelschap La Bande passante (FR) brengt het Brussel van vroeger tot leven aan de hand van oude postkaarten, die een maquette vormen, hun “papieren stad”. Een camera dwaalt binnen deze maquette rond om rechtstreeks verslag uit te brengen over de bijzondere geschiedenis van Brussel. Mehdi-Georges Lalhou (BE/FR/MO) en MAD BRUSSELS (BE) palmen de etalages van de Antoine Dansaert- en Léon Lepagestraat in met een project waarbij Belgische modeontwerpsters betrokken zijn.

Netwerk van culturele partners

Ook tijdens deze editie zet de Munt (BE) weer mee zijn schouders onder NUIT BLANCHE en stelt in de Sint-Katelijnekerk het project “Three Voices” voor, dat wordt gebracht door jonge zangeressen van het European Network of Opera Academies en is geregisseerd door Sjaron Minailo (die werd opgemerkt door zijn samenwerking met de opera Medúlla). iMAL, Center for Digital Cultures and Technology (BE) schotelt ons een nieuw rondreizend project voor dat ons doet verzeilen in een onrustwekkende conversatie met de mobiele technologie en werd gecreëerd in het kader van het netwerk Connecting Cities. NUIT BLANCHE knoopt ook banden aan met buitenlandse culturele spelers. Sinds 2012 verwelkomt het evenement kunstenaars die zijn opgeleid in de Studio National des arts contemporains, Le Fresnoy (FR). Dit jaar is het de beurt aan Dorothée Smith in de CENTRALE.lab (FR) en Aurélien Verhnes-Lermusiaux (FR) in de voormalige GB.

Het parcours van 2015

De culturele locaties van het parcours sluiten ook aan bij het project van NUIT BLANCHE: de Beursschouwburg, La Bellone, Passa Porta, de KVS, Bronks en La Tentation. Maar ook de CENTRALE for contemporary art en de CENTRALE.lab die voor de eerste keer de deuren zal openen (zie artikel Hedendaagse kunst in het hartje van de stad). Dit parcours maakt het ook mogelijk om andere niet-culturele plaatsen in de kijker te plaatsen, zoals de voormalige GB op de Oude Kiekenmarkt, de Sint-Katelijnekerk, de Zwarte Toren, het Pachecho-instituut vóór zijn herbestemming, het Huis voor het Kind Sint-Andries, de Begijnhofkerk,… En ook de pleinen, kaaien en steegjes zullen helemaal heropleven. Op een aantal geklasseerde sites is niet het altijd even makkelijk om artistieke projecten tot stand te brengen. Het doel van NUIT BLANCHE is ook om deuren te openen, barrières op te heffen tussen de plaatsen en de disciplines.

NUIT BLANCHE ziet zichzelf als een laboratorium van mogelijkheden en is een uitzonderlijke opportuniteit voor kunstenaars. De ondersteuning van de hedendaagse creatie en het artistieke werk zijn een van de prioriteiten van de schepen van Cultuur.

Mons 2015

De samenwerking met Mons was reeds van tevoren vastgelegd. Vorig jaar legde het team van NUIT BLANCHE het parcours af met Yves Vasseur, curator van Mons 2015. Op 10 september hebben wij het Huis van de Partnersteden in Mons ingehuldigd om er promotie te maken over NUIT BLANCHE en er een installatie en een performance voor te stellen van artiesten die op de affiche van deze editie prijken: “Mirakel” van de Spaanse kunstenaar Gary Amseian en “Radiant Tree” van het Parijse collectief HeHe. Mons was eveneens de eregast tijdens Folklorissimo, het feest van de folklore op de Grote Markt dat plaatsvond tijdens het weekend van 19 en 20 september.

Ontdek het volledige programma van NUIT BLANCHE online.

3/10
Van 19u tot 05u
Meeting Point (Brandhoutkaai – Vismet)
16:00 > 05:00
Alle activiteiten van NUIT BLANCHE zijn gratis.
Meer informatie

Affiche NB15_Cosmonaute

Anne Blanchet_Light Drawings Outdoor Brussels © Anne Blanchet

Gerelateerde Artikels