NUIT BLANCHE in beeld

De boeiende en meeslepende NUIT BLANCHE die op 1 oktober 2016 in de Europese wijk plaatsvond, was een succes! Tienduizenden toeschouwers kregen de kans onbekende plekjes te ontdekken en fantastische artistieke projecten rond een brandend actueel thema – Borders (Grenzen) – te bewonderen.

Tussen 19 uur en 3 uur in de ochtend overspoelden voorstellingen, ongewone en interactieve installaties, multimediaprojecten, projecties en andere innoverende kunstvormen de esplanade aan het Europees Parlement, het Leopoldpark, de schitterende Bibliotheek Solvay en het Museum voor Natuurwetenschappen. Eén nacht lang werd het thema ‘grenzen’ uitgediept in de publieke ruimte voor de Europese instellingen, die er door de artistieke ingrepen heel anders gingen uitzien. Meer dan de helft van de in het kader van deze 14de editie geprogrammeerde kunstenaars zetten aan tot reflectie en bevraging rond de vluchtelingenstromen, begrippen als ‘ballingschap’ en ‘gemeenschap’ en onze verhouding tot de ander.

Op het voor iedereen volledig gratis toegankelijke parcours was er vooral enthousiasme voor de coproducties. Zonder de medewerking van de Muntschouwburg, de deelnemende locaties en alle partners hadden de artistieke projecten nooit vorm kunnen krijgen.

Voor het 5de jaar op rij stippelde NUIT BLANCHE voor iedereen een voor iedereen toegankelijk parcours uit, in het bijzonder voor minder mobiele en slechtziende bezoekers.

Mede dankzij de gunstige weersomstandigheden, verkenden tienduizenden nachtraven de vier uithoeken van onze hoofdstad, daarbij geholpen door de MIVB. Net als elk jaar, was het NOCTIS-net gratis tot 3 uur ’s ochtends. Bezoekers konden zich dan ook moeiteloos doorheen de stad verplaatsen.

NUIT BLANCHE is een initiatief van de schepen van Cultuur van de Stad Brussel, en wordt door de medewerkers van de Cultuurdienst gedragen. Bravo voor het voltallige NUIT BLANCHE team én voor alle artiesten! Bedankt, en tot volgend jaar!

Meer info

Gerelateerde Artikels