NUIT BLANCHE contesteert!

Hoewel het najaar eraan komt, koelen de straten van Brussel niet af. Evenmin als de artiesten, die u op zaterdag 6 oktober vanaf 19 uur verwachten voor een nieuwe editie van NUIT BLANCHE. Dit jaar zal die nacht in het teken van hedendaagse kunsten plaatsvinden in de Marollenwijk, met als thema de contestatie.

Naar het voorbeeld van andere steden (waaronder Parijs dat dit evenement in 2002 opstartte) plaatst Brussel gedurende één nacht per jaar de hedendaagse kunstcreatie op een bijzondere manier in de kijker.  En dit aan de hand van een tijdelijk nachtelijk stadsparcours: NUIT BLANCHE. Straten, bekende en onvermoede plekjes in de stad worden aangepakt door tientallen kunstenaars van hier en elders. Behalve een herontdekking van de stad biedt NUIT BLANCHE ook de kans om buiten de vaste paden kennis te maken met hedendaagse kunst.

Elk jaar vindt dit evenement zichzelf opnieuw uit, zowel wat zijn inplanting in de stad betreft als inzake zijn programmering. Na twee edities in wat verder afgelegen wijken (de Europese wijk en de wijk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw), keert NUIT BLANCHE terug naar het centrum van de stad, naar de Marollenwijk. Die wijk werd uitgekozen omwille van haar opstandige karakter. Want in het spoor van alle culturele instellingen en meerdere culturele evenementen van de stad Brussel, sluit NUIT BLANCHE zich aan bij het themajaar “2018. Jaar van de Contestatie”, een initiatief van de schepen van Cultuur naar aanleiding van de 50ste verjaardag van mei ’68. Aan de hand van cultuur wordt contestatie daarbij in vraag gesteld. Na de thema’s grenzen in 2016 en machtsspel in 2017, gaat NUIT BLANCHE voort met het exploreren van maatschappelijk berokken thematieken. Die rode draad loopt door alle creaties die langs het parcours 2018 worden voorgesteld.

Deze editie presenteert 22 projecten, waarvan 13 van Belgische of in België wonende kunstenaars, en doet beroep op een 120-tal kunstenaars en performers. Ontdek ze allemaal in de brochure! Behalve door contestatie en revolte wordt deze editie sterk getekend door projecten van vrouwen, door allerlei vormen van urban art en door een grote verscheidenheid wat de herkomst van artiesten betreft. Het cultureel centrum Bruegel, Les Brigittines, de Stadsarchieven, de Brusselse Zwembaden, het UMC Sint-Pieter, de Hellemanswijk, de Dalle aux visitandines, de Baron Steensschool, de school Catteau-Victor Horta, de Kapellekerk, het Institut Diderot, het jeugdhuis Le 88, Pin Pon uiteraard en nog vele andere gebouwen openen voor jou hun deuren. 200 vrijwilligers staan in voor een vlot verloop van dit evenement dat volledig wordt georganiseerd door de dienst cultuur van de stad Brussel.

Om een zo breed mogelijk publiek te kunnen bereiken, is het evenement uiteraard gratis. Bovendien besteedt NUIT BLANCHE veel aandacht aan de toegankelijkheid van het parcours voor alle doelgroepen (met name voor mensen met een beperking), evenals aan publieksomkadering. Om de werken te duiden vind je zowat overal langsheen het parcours publiekswerkers, gecoacht door de kunstenaars zelf. De toegankelijkheid van dit evenement werd overigens dit jaar bekroond met de Toegankelijkheidsprijs van CAP48.

Leek of kenner van hedendaagse kunst? Doorkruis de Marollen tot 3 uur ’s ochtends en ontdek de installaties, performances en rondtrekkende projecten van deze editie 2018.

Meer info

Gerelateerde Artikels