Hedendaagse kunst doet de stad ontwaken

Op zaterdag 7 oktober om 19 uur start de nieuwe editie van NUIT BLANCHE. De hedendaagse kunstenroute werd voor het eerst uitgestippeld doorheen de Vrijheidswijk en het Warandepark. Daar liggen heel wat bij de besluitvorming betrokken instellingen en centra. De wijk inspireerde dan ook tot het thema van deze editie: ‘Machtsspel’.

Tijdens NUIT BLANCHE wordt een ontdekkingstocht langs uitzonderlijke en miskende plekjes in de stad gekoppeld aan een kennismaking met hedendaagse kunst in een opmerkelijk kader. Sinds 2003 houdt het evenement de Stad Brussel klaarwakker tijdens de eerste zaterdagnacht van de maand oktober. NUIT BLANCHE loopt traditioneel in de wijken van het stadscentrum, maar trok daar vorig jaar weg om bezit te nemen van de Europese wijk, met een editie die toen in het teken stond van ‘grenzen’. Die verkenningstocht door wijken buiten het centrum aan de hand van geëngageerde thema’s wordt dit jaar verdergezet. NUIT BLANCHE strijkt op 7 oktober 2017 neer in de Vrijheidswijk (de vroegere Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk) en haar instellingen: de Senaat, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het parlement van de Federatie Wallonië-Brussel, de loketten van het Vlaams Parlement, de Cercle gaulois, de Vauxhall en de Parlementsgalerij. Ook andere instellingen, scholen en locaties in de openbare ruimte werken mee. Zo wordt het Warandepark het zenuwcentrum van het evenement. In en om het park zijn talloze incarnaties van macht en invloed (politiek, royalty, godsdienst, financiën, het bedrijfsleven, lobby’s en media) te zien als invulling van het centrale thema ‘power games’. Naast de openbare invloedssfeer toont NUIT BLANCHE ook interesse voor de machtsspelletjes die ons dagelijks leven beïnvloeden.

Dit jaar werden 20 projecten – waaronder: 7 creaties (installaties, performances, concerten en rondtrekkende projecten) – door de jury van NUIT BLANCHE weerhouden. Hun realisatie werd toevertrouwd aan zowat 130 Belgische en buitenlandse kunstenaars en performers. Onder hen een aantal grote namen: Roger Bernat in ACOD Brussel, het rondtrekkend project van het gezelschap van Willi Dorner, Action Hero in de lagere school Congrès-Dachsbeck, Lawrence Malstaf in de Parlementsgalerij en Kris Verdonck in het Vlaams Parlement. Intussen vaste waarden bij NUIT BLANCHE zijn: Michael Langeder (die er al in 2011 bij was), Anne Rispoli (2012) en Klaus Verschuere (2014). NUIT BLANCHE schept ook ruimte voor Belgische creaties van Matthieu Zurstrassen, Loop-S en Airport Society. De Muntschouwburg en CIFAS zijn opnieuw van de partij.

Het participatief en innoverend artistiek laboratorium opent één nacht de deuren voor iedereen! Om die toegankelijkheid nóg concreter te maken, zorgde het team voor extra service. Zo is het parcours is voor iedereen toegankelijk (ook voor slechtzienden, slechthorenden en minder mobiele bezoekers). Op de avond zelf zal een nieuw team van vrijwilligers de bezoekers toelichting geven bij de kunstwerken. In de kiosk in het Warandepark wordt in samenwerking met de vzw GSARA opnieuw participatieve radio gemaakt op NUIT BLANCHE. De leerlingen van Brusselse middelbare scholen werkten trouwens rond twee blikvangers: Aria Di Potenza (politieke redevoeringen) en Syada (intimidatie op straat).

Iedere editie is uniek, een reden te meer om er geen enkele te missen! Bezoekers kunnen hun NUIT BLANCHE voorbereiden op de website www.nuitblanche.brussels. Improvisatie op de avond zelf is natuurlijk ook mogelijk, dankzij de app ‘What’s Next‘. Tot zaterdag!

 

Gerelateerde Artikels