Een nacht onder de Europese sterrenhemel

Elke eerste zaterdag van oktober nodigt de stad Brussel u uit om de nacht in de straten van één van haar mythische wijken door te brengen in het gezelschap van hedendaagse kunstenaars. Op 1 oktober strijkt NUIT BLANCHE voor het eerst neer in de Europese wijk en neemt zij haar iconische instellingen en onbekende plekken in bezit. Deze editie staat in het teken van ‘Borders’ (grenzen) en zet aan tot het opheffen van barrières.

U gaat op ontdekkingstocht door een vaak miskende wijk van Brussel, die nochtans heel wat te bieden heeft: de gevels van de grote instellingen verbergen heel wat erfgoedparels en onvermoede geheimen. NUIT BLANCHE verlaat de platgetreden paden en opent deuren: die van de Bibliotheek Solvay, Concert Noble, Résidence Palace en het Warocqué-Instituut bijvoorbeeld, om er maar enkele te noemen! Ook de pleinen, squares en straten rond het Leopoldpark worden tot 3 uur ’s ochtends ingepalmd.

Het parcours van NUIT BLANCHE omvat hedendaagse efemere creaties die het stadslandschap opluisteren met installaties en performancekunst die zorgvuldig worden geselecteerd via projectoproepen. U ontdekt er multimediale, interactieve en poëtische werken. Beginner of expert, deze nacht wordt speciaal voor u georganiseerd en wil voor iedereen toegankelijk en innoverend zijn. De dertigtal aanwezige kunstenaars komen van Europa en daarbuiten. In dit unieke laboratorium tonen zij vanaf zonsondergang hun kunsten op een bijzondere, geëngageerde en beeldende manier. Zij prikkelen uw zintuigen en brengen uw ideeën aan het wankelen.

Het thema van deze editie, Borders, sluit aan bij de brandend actuele kwestie van deze laatste maanden. De wijk werd niet lukraak gekozen. NUIT BLANCHE wil niet alleen een feestelijke en gemoedelijke sfeer brengen, maar heeft ook als ambitie om barrières op te heffen tussen mensen, culturen en disciplines.

NUIT BLANCHE wordt volledig georganiseerd door de Dienst Cultuur van de Stad Brussel en is gratis én toegankelijk voor iedereen (er is een parcours voor kinderen en voor personen met beperkte mobiliteit). U kunt uw nachtelijke omzwervingen zorgvuldig plannen met een papieren programma of door gebruik te maken van de app. Meer info vindt u vanaf 13 september op www.nuitblanche.brussels.

Gerelateerde Artikels