NUIT BLANCHE 2014

1_Nuit-BlancheOp zaterdag 4 oktober houdt NUIT BLANCHE Brussel in de ban, van 20 uur tot in de vroege uurtjes, met 35 hedendaagse kunstprojecten in de openbare ruimte of op ongewone locaties. De dit jaar uitverkoren wijk bood inspiratie voor de rode draad: film. Van de Beurs via de grote lanen naar het – voor de gelegenheid verkeersvrije – De Brouckèreplein, de Nieuwstraat, het Martelarenplein, het Muntplein, dat dit jaar ‘meeting point’ wordt, de Schildknaapstraat en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen: NUIT BLANCHE doet de oude buurt van de Brusselse bioscopen herleven.

Dit project van de Stad Brussel wordt traditioneel op de eerste zaterdag van oktober georganiseerd en verwent Brusselaars en toeristen met de meest creatieve, innoverende en interactieve nacht van het jaar! Een deel van de Stad wordt voor één nacht omgetoverd tot experimenteel laboratorium waarbij participatie centraal staat. Samen met de deelnemende kunstenaars en het publiek verkent het de mogelijkheden van hedendaagse kunst in de stedelijke ruimte. Op die manier wordt het hart van de hoofdstad een schitterend speelterrein en een uniek podium voor de geselecteerde Brusselse, Belgische en internationale kunstenaars.

Dit populaire, multiculturele en intergenerationele evenement is gratis en draait volledig rond participatie. Het trekt jaarlijks gemiddeld 100.000 bezoekers (waaronder 75 % Brusselaars), die actief aan het project deelnemen. Ze beleven op hun eigen manier hedendaagse kunst in de openbare ruimte, maar ook op ongewone plekken in Brussel: bekend of onbekend, zelden toegankelijk, dan weer prestigieus …

Film loopt als rode draad door de meeste van de 35 projecten, die na twee projectoproepen voor hun kwaliteit en vernieuwend karakter geselecteerd werden. Er werden 300 projecten ingestuurd, 100 meer dan vorig jaar. Deze 12e editie telt maar liefst 20 onuitgegeven artistieke creaties, speciaal ontworpen of bewerkt voor NUIT BLANCHE, naast 15 bestaande projecten: 22 projecten van Belgische of in België verblijvende kunstenaars, en 13 projecten van internationale kunstenaars (uit de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Australië, Italië en Canada). Vier ervan zijn rondreizende projecten. Sommige van die eigentijdse projecten zijn contemplatieve kunstwerken, andere hebben dan weer een participatief of ludiek karakter.

De bezoekers beschikken over een gratis bewaakte fietsparking. Ook het openbaar vervoer is gratis, in samenwerking met de MIVB, en de NOCTIS-bussen rijden tot 3 uur ‘s morgens.

NUIT BLANCHE wil toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor personen met een handicap. Zij kunnen rekenen op een bijzonder onthaal, speciale parkeerplaatsen en doorlaatbewijzen. Er is ook een aangepast parcours voor personen met beperkte mobiliteit en personen met een visuele beperking.

Ontdek het volledige programma en plan uw eigen NUIT BLANCHE op nuitblanchebrussels.be.

NUIT BLANCHE

Zaterdag 4/10
20 u > 5 u
Gratis

Gerelateerde Artikels