Brussel maakt muziek

Na LISTEN! staan in april nog meer festivals helemaal in het teken van de muziek: Balkan Trafik, Brussels Tango Festival, Brussels Guitare Festival en het Festival Courants d’airs. Al deze events komen tot stand met de steun van de schepen van Cultuur, die wil inzetten op diversiteit aan muziekgenres.

Balkan-klanken

Op naar de Balkan met de elfde editie van Balkan Trafik. De Zuidoost-Europese creativiteit waait opnieuw over naar BOZAR met een wervelwind aan muziekstijlen (traditionele melodieën, jazz, blues, maar ook electro), dansvoorstellingen, filmvertoningen en workshops. Het festival wil via cultuur de verschillende culturele gemeenschappen aanzetten tot dialoog en gesprekken. Dit jaar komen zo’n 250 artiesten samen. Op het programma staat eveneens de buitengewone samenwerking tussen Wedding & Funeral Orchestra van Goran Bregović en het Brussels Philarmonic Orchestra. Balkan Trafik is voor de eerste keer in Parijs te zien van 1 tot 3 juni.
Meer info

Op het ritme van de tango

Tangofanaten halen van 27 april tot 1 mei hun hart op tijdens de 13de editie van het Brussels Tango Festival. Vijf dagen lang is Brussel het mekka voor Argentijnse dans- en muziekprofessionals en jonge tangotalenten. Naast het programma voor liefhebbers en dansers (stages, optredens, masterclasses), staan er op 29 en 30 april op verschillende openbare plaatsen ook gratis events op het programma. Kom zaterdag naar het luchtballet ‘Elastico Tango’ aan het Europakruispunt (17 en 19 uur) en naar Nuit des Maestros (20.30 uur); een optreden van 10 tangomaestro’s en het Orquesta Típica Bélgica op de Grote Markt. Ook op zondag is er een tango-initiatie in het Warandepark met ‘Tango in het Park’ (14 tot 18 uur).
Meer info

Passie voor gitaar

Gitaarliefhebbers mogen zeker het Brussels International Guitar Festival & Competition niet missen. Het evenement is dit jaar toe aan zijn 6de editie en vindt plaats in het Vaudeville Theater (Koninginnegalerij 13) van 21 tot 25 april. Concerten, films (waaronder de Belgische première van ‘Mangoré, por Amor al Arte’, opgedragen aan de Paraguyaanse componist Agustin Barrios), masterclasses, ontmoetingen, kinderspektakel en de finale van de nationale gitaarwedstrijd (voor alle leeftijden) onthullen alle geheimen van dit instrument met klassieke, Latijnse, moderne muziek, Argentijnse tango of flamenco. Op het programma: de Belgische première van het Concierto para una Fiesta met het orkest van Joaquin Rodrigo, het Concierto Andaluz voor vier gitaren, solo, duo, kwartet en vioolensembles, … Deze editie herdenkt de 50 jaar geleden overleden Franse virtuoze Ida Presti en zal haar eer bewijzen door de vertoning van exclusieve beelden van haar mythische concerten en interviews. Het Salon van de Gitaarbouwers en Exposanten opent zijn deuren in ‘Maison Grand-Place’ (Grote Markt 19).
Meer info

Een frisse wind!

Van 19 tot 23 april laat het kunstfestival Courants d’Airs je een nieuwe generatie kunstenaars ontdekken. Aan deze 12de editie nemen 180 acteurs en 110 muzikanten deel van de koninklijke conservatoria van Brussel, Bergen en Luik, het INSAS, het IAD, het ENSAV-La Cambre en het Centre des Arts Scéniques. Vijf dagen lang brengen de studenten een vijftigtal originele projecten met een mix van theater, muziek en opera. Een uniek evenement dat volop experimenteert met schrift, podiumkunst en nieuwe technieken om zo een frisse wind te doen waaien door de podiumtaal. Zoals elk jaar strijkt Courants d’Airs neer in het Koninklijk Conservatorium van Brussel, in de ULB, in Music Village, maar ook in het Cultureel Centrum Bruegel en op andere locaties. Gratis toegang.
Meer info

Gerelateerde Artikels