Muziek buiten de muren van de Munt

Op 18 maart stelt de Koninklijke Muntschouwburg zijn nieuwe seizoen voor tijdens een persconferentie in het Stadhuis. Deze plaats werd niet zomaar gekozen: ze benadrukt de relatie tussen de Stad en de Munt op cultureel vlak. In twee jaar tijd zagen reeds verschillende samenwerkingsverbanden het licht om de muziek buiten de muren van de Munt te brengen en er het publiek aan te trekken!

Wij kijken vol ongeduld uit om het programma 2015-2016 van de Munt te kunnen ontdekken ondanks de moeilijke tijden die ze doormaakt en de aanzienlijke bezuinigingen die werden opgelegd. De Stad Brussel steunt deze instelling en ontwikkelt sinds 2 jaar, in samenwerking met zijn directeur, verschillende activiteiten om de aandacht voor opera in de stad te stimuleren en opera toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Sinds oktober 2013 worden de Concertini, kamermuziekconcerten die elke vrijdag om 12u30 (behoudens uitzondering) van begin oktober tot half juni plaatsvinden, gelijktijdig via boxen uitgezonden op het Muntplein, in de openbare ruimte. Voorbijgangers kunnen zodoende genieten van een gratis uitzending van de muziek die binnen wordt gespeeld en ontdekken wat er gebeurt. Bekijk het volledige programma van de Concertini hier.

De Munt neemt sinds vorig jaar ook deel aan Brussel Bad. Dankzij een origineel partnership konden in juli en augustus 4 van de meest prestigieuze opera’s van het afgelopen seizoen worden uitgezonden. Het publiek kon ze zien en horen op groot scherm in een uniek kader, met de voeten in het zand. Dit initiatief werd erg gesmaakt door het publiek en zal deze zomer zeker een vervolg krijgen!

In oktober 2014 nam de Munt deel aan NUIT BLANCHE en organiseerde twee ambitieuze hedendaagse projecten. In de Munt werd de film van de Brusselse visuele kunstenaar Pierre Debusschere, I Know Simply That the Sky Will Last Longer Than I, geprojecteerd, die werd begeleid door de muzikanten van het huisorkest onder leiding van Bassem Akiki. Daarnaast begeleidden live kunstenaars en DJ’s de visuele creaties van de kunstenaar op het Muntplein.

Voorts is er een partnership in de maak om op het Muntplein opera’s te kunnen projecteren op groot scherm, in navolging van het initiatief tijdens Brussel Bad. Wij houden u in de volgende newsletters zeker op de hoogte over toekomstige samenwerkingen.

De Munt
Munt
1000 Brussel
Meer info