Museumkoorts!

Op 11 maart, zodra het donker wordt, openen 23 Brusselse musea en kunstencentra tussen 19 en 1 uur de deuren voor de 10de editie van Museum Night Fever. Ook dit jaar zijn de musea van de Stad Brussel en de CENTRALE van de partij. Op het programma: meer dan 100 activiteiten onder impuls van 1.000 jonge creatievelingen: live muziek, dans, workshops, video, installaties en rondleidingen. Een kans om de onvoorstelbare Brusselse collecties te (her)ontdekken.

Kunstenaarscollectieven, kunststudenten, academies, verenigingen en jeugdhuizen stelden een feestelijk programma samen dat het stoffige en ernstige imago van musea naar de prullenmand verwijst. Voor deze 10de editie wijkt het parcours nog verder van het stadscentrum af om musea te ontdekken die bij het grote publiek minder bekend zijn. Denk maar aan het Art et Marges Museum en het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie (La Fonderie). Grote namen zijn opnieuw op de afspraak en drie nieuwe musea nemen voor het eerst deel: ARGOS, de Boghossianstichting en het MIMA.

De deelnemende locaties bieden een brede waaier aan activiteiten aan. Hieronder een overzicht van de activiteiten in de musea en hedendaagse kunstencentra van de Stad Brussel.

Het Museum van de Stad Brussel – waar een uitzonderlijk karton voor een wandtapijt uit de 16de eeuw van de Vlaamse schilder Pieter Coecke ‘live’ wordt gerestaureerd – ontvangt het barokensemble Amaranthus om het papier in muziek en beeld te vertalen.  De GardeRobe Manneken Pis zal voor de gelegenheid ook geopend zijn.

Het Museum voor het Kostuum en de Kant – waar heel wat trouwjurken te bewonderen zijn – vroeg Hélène Picard om een verrassend, eindeloos modedefilé te organiseren. Een spel van aan- en uitkleden, van volumes en transparantie als metafoor voor de bruid en haar zoektocht naar de ideale jurk.

In het kader van BXL UNIVERSEL toont de CENTRALE een participatieve, trendy installatie: de fotostudio van het Frans-Chinees artiestenduo BENOIT+BO. Zet een van hun kleurrijke maskers op, geïnspireerd op de Chinese volkscultuur. Kom even tot rust en ontdek hun werk dat in deze 100 % Brusselse expo wordt getoond.

Een gratis pendeldienst brengt bezoekers van het ene museum naar het andere. Afsluiter wordt een après-soirée in Bloody Louis (Louizagalerij), met 30 artiest-muzikanten, live painting en performances. De PASS geeft eveneens recht op toegang tot een museum naar keuze (tot 31 maart).

Meer info

Gerelateerde Artikels