Kapitalisme, zei u?

Na Namen (2014) en Sint-Gillis (2015) is het nu de beurt aan Brussel… Van 13 februari tot 30 juni strijkt het Museum van het Kapitalisme neer in Cité Culture. Met zijn rondtrekkende tentoonstelling legt het museum de oorsprong bloot van het kapitalisme, en de hoop en de beperkingen die erin schuilden. Daarnaast worden ook de alternatieven onder de loep genomen.

Zegt het woord “kapitalisme” u wel iets, maar kan u zich er niets concreets bij voorstellen? Dat is precies wat een groepje jonge enthousiastelingen een aantal jaar geleden ook voelde. Om aan de slag te gaan met hun vragen, besloten ze op onderzoek te gaan en een tentoonstelling op te zetten, met de ambitie om een concept dat alomtegenwoordig is maar nauwelijks wordt uitgelegd toch toegankelijk te maken.

Wanneer zou het kapitalisme begonnen zijn? Hoeveel kapitalistische regimes zijn er eigenlijk in de wereld? Hoe ziet uw ideale samenleving er uit? Welke hoop heeft het kapitalisme met zich meegebracht? Wat zijn de beperkingen van het systeem? Dat zijn allemaal vragen waar het museum dieper op ingaat. Het gaat dan over voeding, de “American dream”, globalisering, energie, werk, geld, welzijn, (over)consumptie en nog een heleboel andere actuele onderwerpen. Bedoeling is om bij iedereen interesse op te wekken voor een systeem waar mensen deel van uitmaken en aanzetten tot nadenken, gesprek en stellingname, door een reeks korte didactische animaties aan te bieden.

Het museum wordt gedragen door een collectief van 20 vrijwilligers en is een tijdelijk en participatief museum. Bij zijn twee vorige edities kreeg het museum 9000 bezoekers en heel wat scholen over de vloer. Nu opent het zijn deuren in Cité Culture, vanaf 13 februari, met de steun van de schepen voor Cultuur.

Wie het team wil versterken of als vrijwilliger wil bijdragen aan het project kan contact opnemen via: contact@museeducapitalisme.org of contact@kapitalismemuseum.org.

Van 13/02 tot 30/06
Woensdag van 13 u. tot 18 u.
Zaterdag van 10 u. tot 18 u.
Vrije bijdrage
Geleid bezoek van woensdagmiddag tot zaterdag (na reservatie visites@museeducapitalisme.org, € 2)

Cité Culture
Robijndreef
1020 Brussel
Meer info