Iedereen krijgt museumkoorts!

Zijn musea vervelend en stoffig? Kom op zaterdag 5 maart vanaf 19 uur poolshoogte nemen tijdens Museum Night Fever. Vierentwintig Brusselse musea ondergaan voor de gelegenheid een verjongingskuur en verwelkomen bezoekers tot 1 uur in een gezellige sfeer. Drie musea van de Stad Brussel nemen deel.

Onder de 24 musea laten ronkende namen als BOZAR, het Museum voor Natuurwetenschappen, het Muziekinstrumentenmuseum en WIELS zich van een andere kant zien. Ook intiemere locaties als het Art & marges museum en het Charliermuseum openen de deuren. Tijdens deze 9de editie zijn geïnteresseerden welkom op drie nieuwe locaties: Train World, het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij en het Fin-de-Siècle Museum. Het Museum van de Stad Brussel en het Museum voor het Kostuum en de Kant zijn eveneens van de partij.

Museum Night Fever wil de drempel naar musea voor jongeren verlagen. De organisatoren van de Brusselse Museumraad doen daartoe een beroep op meer dan 1.000 jongeren: kunstenaarscollectieven, kunststudenten, academies, conservatoria, verenigingen en jeugdhuizen verlenen hun medewerking. Zij nemen de touwtjes in handen en geven het klassieke museumaanbod een nieuwe invulling. Dans, performances, video, muziek, theater en workshops gaan in het kader van 100 activiteiten de dialoog aan met de collecties.

Zo zal op het gelijkvloers van het Museum voor het Kostuum en de Kant een fotostudio worden ingericht. Meteen een verwijzing naar de tentoonstelling Crinolines & Cie, de bourgeoisie in vol ornaat 1850-1890. Hélène Petite neemt foto’s zoals dat vroeger gebeurde, met accessoires en vermommingen. Die foto’s zullen te zien zijn op de website van het museum (adres).

In het Museum van de Stad Brussel, waar volop wordt gewerkt aan de restauratie van het karton voor een wandtapijt van Pieter Coecke Van Aalst, worden bezoekers ingewijd in de geheimen van de tapijtweverij. Onder begeleiding van studenten textielkunsten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel leren ze, op basis van een karton, stukjes tapijt weven.

In het art & marges museum kunnen bezoekers revolutionaire affiches komen maken of genieten van de theatervoorstelling ‘Manifêtons’ van het kunstenaarscollectief Hold Up!. Het wordt hoogtijd om te ‘manifeesteren’, zodat alle lichten groen blijven, tegen het dragen van een das en tegen muntjes van 1 cent of gewoon uit principe.

Een overzicht van alle activiteiten is vanaf vandaag terug te vinden hier. De avond zelf, nemen studenten geïnteresseerden graag op sleeptouw. Voor wie de nacht nooit lang genoeg duurt, is er vanaf 23 uur een afterparty in Bloody Louis. In totaal werken meer dan 30 muzikanten en artiesten mee aan een programma boordevol muziek, live painting, video mapping en performances.

Met de pendelbussen van de MIVB wordt iedereen gratis van het ene museum naar het andere gebracht. Ook de Noctis zijn gratis voor al wie een pasje heeft. Dat blijft geldig tot 31 maart, zodat wie wil een van de deelnemende musea (opnieuw) kan bezoeken.

5/03/2016
Van 19u tot 1u
Pass Standard € 10/14
Pass Combi (AFTERPARTY) € 17/21
Meer info

Gerelateerde Artikels