Wanneer reclame plaats maakt voor Street Art

Na 12 afleveringen en dus een jaar muurfresco’s in de openbare ruimte, verliet M.U.R. BRUSSELS de Kiekenmarktstraat om zich op het Spanjeplein te vestigen. ‘M.U.R.’ staat voor: moduleerbaar, urban en reactief. Het gaat om een reclamepaneel van 9 bij 3 meter, waarop straatkunstenaars zich mogen uitleven. Onder impuls van de Brusselse vzw Costik, kan het project in het kader van het Street Art-parcours rekenen op de steun van de Stad Brussel.

Street Art is per definitie van voorbijgaande aard. Ze vervaagt mettertijd, en de openbare ruimte in de stad evolueert. M.U.R. werkt daaraan bewust mee: iedere maand moet een kunstwerk plaatsmaken voor een ander. Twaalf artiesten en kunstenaarscollectieven lieten hun stempel al achter op de Kiekenmarkt: Solo Cink, Do The Writing, Klaas Van der Linden, Eyes-B, Defo 84, Djamel Oulkadi, Eres & Reset, Derm, Somey, Aien7 & Ebo, Pso Man en Mataone. In het eerste jaar werd voorrang verleend aan Brusselse en Belgische artiesten. Dit jaar staat M.U.R. ook open voor internationaal talent.

Sinds februari is M.U.R. actief op het Spanjeplein, aangezien er werken werden aangekondigd op Parking 58, waar het paneel werd opgehangen. Op 4 februari 2018 opende de Brusselse kunstenaar Blanbec de dans. Als autodidact verdiende hij zijn sporen in de graffiti. In Barcelona ontdekte hij met de hand geschilderde affiches die op muren werden gekleefd. Die openbaring deed hem het roer omgooien. Zo verschenen zijn geometrische personages, waaronder de vogel die de hoofdrol in zijn werk zou gaan spelen. Sinds 2003 siert hij de Brusselse straten met interpellerende werken waarin originele protagonisten opdraven binnen een kleurrijk en herkenbaar universum.

(c) Blancbec – MUR Brussels

Een maand later (op 4 maart) was het de beurt aan een ander werk. Aflevering 14 van M.U.R. is van de hand van de uit Madrid afkomstige Dourone. Hij startte in de graffiti, maar ging al snel een globetrottersduo vormen met Elodieloll, dat een ondefinieerbare stijl hanteert. De visuele impact van hun werk – dat over de hele wereld te zien is – scherpt het bewustzijn aan. Ze creĆ«ren originele stukken met elegante vrouwengezichten in een vaak kosmische en imaginaire wereld. Ze komen op voor waarden als respect, diversiteit en vrijheid.

Alle artiesten die meewerken, zijn terug te vinden op: www.murbrussels.be. Het hele Street Art-parcours van de Stad Brussel, de realisaties en de projectoproepen op: www.parcoursstreetart.brussels.

 

Gerelateerde Artikels