In de sporen van Ernest & Célestine in het Museum van de Stad Brussel

Vanaf 11 juni stelt het Museum van de Stad Brussel, in samenwerking met de stichting Monique Martin, de nieuwe tijdelijke tentoonstelling voor rond het oeuvre van de Brusselse kunstenares Monique Martin. Monique Martin, ook bekend onder het pseudoniem Gabrielle Vincent, is de auteur van Ernest & Célestine. In deze uitzonderlijke retrospectieve, getiteld “Brussel door Monique Martin”, speelt, zoals de titel doet vermoeden, Brussel de hoofdrol.

Monique Martin, vooral bekend om haar schilderijen en illustraties, studeerde en woonde haar hele leven lang in Brussel en overleed er in 2000. Haar werk omvat meer dan 10.000 tekeningen en is doordrongen van deze stad, die zij observeerde en die haar inspireerde. In haar landschappen en interieurs onderscheiden we de straten, parken, bekende plaatsen en buurten waar ze graag vertoefde, zoals de Marollen die ze een bijzonder warm hart toedroeg. Voor haar portretten putte zij inspiratie uit haar omgeving en bij de Brusselaars, waaronder een aantal bekende gezichten, zoals Jacques Brel of dichter Serge Meurant. Meer dan 20 jaar lang bezocht zij ook het Justitiepaleis. Van op de zitbank schetste zij de taferelen die zich in de rechtszaal afspeelden.

In 1970 gaf zij haar eerste boek uit, Een engeltje in Brussel, over een ondeugend engeltje dat bevriend is met Manneken-Pis. Het werd een groot succes tot zelfs in Japan, waar het tot op vandaag wordt uitgegeven.

Nadat ze vooral de schilderkunst beoefende, begon Monique Martin begin jaren 1980 met het illustreren van kinderboeken. In 1981 hield ze, onder het pseudoniem Gabrielle Vincent, Ernest & Célestine boven de doopvont. De avonturen van de beer en de muis werden uiteindelijk in 26 boeken uitgebracht en maakten haar wereldberoemd. Ze publiceerde ook een twintigtal andere boeken voor kinderen en volwassenen.

De tentoonstelling zet originele en soms onuitgegeven tekeningen in de kijker die de vele facetten van haar talent belichten. De kwaliteit van haar werk spreekt iedereen aan. Ontdek haar wereld vanaf 27 september in het Museum van de Stad Brussel. Uw bezoek wordt opgeluisterd door verschillende activiteiten.

Rond de tentoonstelling:

Dag van Ernest & Célestine, zondag 2 augustus

  • Om 10 uur en 11.30 uur: spektakel (FR/NL) Muizenkuren en berenstreken van 2 tot 77 jaar in de Militiezaal van het Stadhuis, gratis.
  • Om 13 uur: Film Ernest & Célestine in bioscoopzaal GALERIES (Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel). € 6,50 met toegangsticket tot museum.
  • Om 15 uur: geleid bezoek van de expositie, gratis.

Eerste zondag van de maand

Het Museum opent dan zijn deuren voor een gratis bezoek. Op 5 juli en 6 september om 15 uur, vertoning van de film Ernest & Célestine in bioscoop GALERIES, € 6,50 met inbegrip van toegang tot museum.

Stadswandeling

Een uitgestippelde wandeling, verkrijgbaar bij de receptie van het Museum neemt bezoekers mee in het spoor van bekende en onbekende monumenten van Brussel in het gezelschap van de ondeugende engel van Monique Martin. € 2,5.

Afsluiting van de tentoonstelling, donderdag 27 september

Gratis vertoning van de film Ernest & Célestine om 15 uur in bioscoop GALERIES.

Tentoonstelling Ernest & Célestine, wanneer boeken tot leven komen (quand les livres s’animent)
Van 11 juni tot 27 september in Espace Wallonie in Brussel,
Grasmarkt, 25-57
1000 Brussel
Meer info

Van 11/06 tot 27/09
Van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 17 uur
€ 4 (gratis < 6 jaar, en < 18 jaar in het weekend en € 2 tijdens de week)
Andere mogelijke kortingen
Grote Markt
1000 Brussel
Meer info 

 

 

Gerelateerde Artikels