Mode en Design: de « Leçons » worden hervat!

Sinds 2012 organiseert het Museum voor het Kostuum en de Kant, in samenwerking met MAD Brussels, de Leçons de Mode, conferenties die meermaals per jaar ’s avonds worden gegeven over een actueel modethema. Door het succes van dit initiatief werd het concept van de « Leçons » in juni 2014 uitgebreid met Design. Deze maand worden de Leçons hervat. De eerste vindt plaats op 19 maart!

Eind 2012 sloten het Museum voor het Kostuum en de Kant en MAD Brussels de handen in elkaar en lanceerden de eerste Leçon de Mode voor het grote publiek, liefhebbers en professionals uit de sector. Ook al is het een gespecialiseerd evenement, toch is het zowel door zijn formule als zijn prijs toegankelijk voor iedereen. Meermaals per jaar komen bekende Belgische en internationale sprekers tijdens een avond praten over een actueel modethema. De conferentie vindt plaats in het Stadhuis. Ze wordt gevolgd door een nocturne in het Museum voor het Kostuum en de Kant. Elke Leçon de Mode is voor het Museum de gelegenheid om enerzijds zijn collecties te laten ontdekken en anderzijds om het publiek te sensibiliseren voor de modegeschiedenis.

Sinds de lancering hebben gemiddeld bijna 100 personen deelgenomen aan elke Leçon de Mode. Ze zijn er niet enkel in geslaagd om het publiek te binden, maar ook om bij elke editie nieuwe deelnemers aan te trekken. Door het succes van de laatste edities heeft het format van de Leçons zich, op initiatief van de schepen van Cultuur, uitgebreid met een andere hedendaagse uitdrukkingsvorm die nog al te vaak als gespecialiseerd of gesloten wordt beschouwd: Design. De Leçons de Design werden in juni 2014 voor het eerst georganiseerd in La Bellone, ook in samenwerking met MAD Brussels. De Leçons de Design vinden drie avonden per jaar plaats. Tijdens deze lessen krijgen beginners of ervaringsdeskundigen de kans om bepaalde periodes van de designgeschiedenis en enkele van haar grondleggers te ontdekken. In 2014 vonden reeds twee lessen plaats (Design Center en Cuisine CUBEX).

De volgende en 8e Leçon de mode gaat door op 19 maart en staat in het teken van Jean Patou. Van vrijgevochten meisje tot glamour. Emmanuelle Polle, schrijfster van een monografie over Jean Patou zal ons deze beroemde couturier voorstellen die leefde tijdens het interbellum, uitvinder was van de sportswear en in de jaren 1920 aan het hoofd stond van een van de belangrijkste modehuizen van Parijs. De conferentie vindt plaats om 19u15 in de Militiezaal van het Stadhuis en wordt gevolgd door een geleid bezoek aan de tentoonstelling Glamour 30’s Fashion Expo en een cocktailparty in het Museum voor het Kostuum en de Kant.

Blijf op de hoogte over de Leçons de Mode op www.museumvoorhetkostuumendekant.be en de Leçons de Design op www.madbrussels.be.

19/03
19u15: verwelkoming in het Stadhuis
19u30: conferentie Militiezaal
20u30: cocktail in het Museum en geleid bezoek
4 €/8 € (incl. ticket tentoonstelling)

Stadhuis
Grote Markt
1000 Brussel

Museum voor het Kostuum en de Kant
Violetstraat 12
1000 Brussel

lecon de mode

Gerelateerde Artikels